Fast



Igår åkte vi till en familj som bjudit in oss och två andra familjer till ett knytkalas i deras trädgård. Himla trevligt! På vägen dit såg vi Shinkansen vilket Maja kommenterade. Eftersom de på dagis pratar om de olika kommunikationssätten så informerade Maja oss att Shinkansen åker fortare än vår bil. Jag frågade vad som åker fortare än Shinkansen och hon svarade korrekt med; airplane. Men vad heter det på svenska frågade jag vidare. Då svarade hon;

- flygplan, men jag vet inte vad det heter in Spanish.

- Det är OK.

På restauranger med running sushi, kommer sushi på rullband. Jag äter lunch på running sushi ofta. Jag har två favoritställen, de ligger 10 meter från varandra. Den ena känns äldre och mer personlig. Kockarna står i mitten, på insidan av rullbanden, och man kan bara ropa om man vill ha en variant som inte rullat förbi på ett tag. Den andra är mer high tech, kockarna syns inte och vill man beställa gör man det via en datorskärm. Det man beställt kommer sedan ut på ett rullband som går ovanför det andra rullbandet, det kommer lite snabbare och de små tallrikarna står på ett Shinkansentåg i miniatyr.


Lördagsnöje



I lördags var vi på IKEA. Låter som vilken lördag som helst, men det är det ju inte alls, det är ju värsta grejen ju!!! IKEA i Kobe öppnade som jag skrivit tidigare för drygt en månad sedan. Sedan dess har det vallfärdats folk dit. På hemsidan står det att om man kommer en helg mellan 11 - 15 får man räkna med att få stå i kö i 2 timmar. Klockan 7.45 satt vi i bilen, frukosten åt vi i farten och då klockan slog 9.20 parkerade vi bilen i IKEAs enorma garage. Eftersom IKEA öppnar kl. 10 fick vi lov att köa i alla fall. När vi kom var det mer än 100 pers i kö, när klockan slog 10 var vi betydligt fler. Det fanns vakter på plats som organiserade köerna.


Bilden är tagen 40 min innan öppning i ett av garageplanen.


Jag tyckte det var kanonhärligt att gå omkring på IKEA, allt var precis som i Kungens Kurva eller i Barkaby. Förmodligen precis som på vilket IKEA som helst runt i världen.  På restaurangen kunde barnen välja antalet köttbullar, och vi vuxna åt laxpudding.




Huvudsyftet med denna shoppingtur var att besöka "the Swedish foodmarket", där skulle handlas vasaknäcke, bilar, sill, kexchoklad, hårdost och en massa annat gott. Så blev det inte, hyllorna var helt soprena från dessa godsaker, sold out! Solly!


Men, man åker ju sällan från ett IKEA utan att ha några bruna papperskassar i händerna. Vi fyllde våra med tjocka bäddmadrasser till våra hårda sängar, en ny rosa matta till Maja, massor av värmeljus och blockljus och en massa andra nödvändiga smågrejer.


Information

I onsdags hölls ett informationsmöte för föräldrar till barnen i Majas grupp "pre-K" och "pre-school".  Anledningen är att det är mer äventyr på gång för Maja och hennes kompisar. Nästa äventyr börjar på måndag morgon och pågår till tisdag eftermiddag. Även detta äventyr är en del av transportprojektet.  Ska man prova olika transportsätt kan det resultera i att man kommer ganska långt hemifrån, så därför inkluderar detta äventyr övernattning.  Oj, så spännande! Det blir Majas första övernattning utan någon av oss, hon har sovit över hos mormor och farmor, men då har Ester varit med.


Det jag vill berätta är hur detta planeras och dissekeras till minsta beståndsdel.  Informationsmötet inleddes med en Powerpoint-presentation med bilder över vad som komma skall. För det som komma skall har redan skett för två av lärarna som ska med. De har nämligen gjort resan för att klocka tider och fota alla olika miljöer som våra barn kommer att befinna sig i. Jag vet nu hur rummet ser ut som de ska sova i, vilken duk det är på middagsbordet samt hur kvällsbadet (här i Japan badar ALLA varje kväll) ser ut, pojkar och flickor badar separat..... (de 4 pojkarna är 3-5 år).


Efter presentationen hölls en instruktion om hur ryggsäckarna ska packas. Majas fröken hade packat en ryggsäck med sin dotters grejer för att förtydliga hur vi ska gå till väga. Det skulle packas extrakläder i en zip-påse (påse som kan tillslutas så att det blir vakuum i påsen så påsen blir mindre skrymmande), kläder för dag två i en påse, nattkläder i en påse osv.  Allt ska rymmas i barnens vanliga ryggsäck. I dag, fredag, skulle väskan vara packad precis på samma sätt som den blir packad på måndag. Barnen ska nämligen öva.


Vi har fått 8 A4-sidor angående denna utflykt, fullspäckade med information.  Jag förvånas inte över detta, jag har vant mig vid denna (för mig) övertydlighet. Jag har reagerat massor av gånger när informationsblad beskriver och instruerar mig på ett sett som att jag hade en hjärna av sten. Ett exempel är när Maja fick en "laga mat"-läxa som hon och jag skulle göra tillsammans. Då informerades jag att inte låta Maja använda stora och vassa knivar. Tack vare den informationen har Maja kvar sina 10 fingrar.


Men som alltid, bättre att informera för mycket än för lite.

Några frågor? .....................NEJ!


Båttur

I jauari skrev jag en "att göra lista" för 2008;

→  Åka till ett familjeonsen norr om Osaka och övernatta.
→  Åka skidor (utför), helst i Sapporo
→  The romantic train med efterföljande flodfärd i Arashiyama
→  Åka till Tokyo (planer pågår)
→  Osaka Aquarium
→  Utekväll med Becky mycket oftare
→  Bestiga Mt. Fuji (ja, faktiskt!!!!!)

Som ni ser är tre av sju punkter gjorda. Idag åktes det nämnligen romantiskt tåg med efterföljande flodfärd i Arashiyama, jajamensan. Tanken när jag skrev listan var att göra det med familjen, men det blev halva familjen. Det var jag och Maja och hennes dagisgrupp (Pre-K). Deras projektarbete om transportmedel pågår fortfarande. I dag har vi alltså avhandlat; tåg, båt och buss tillsammans. Miljön, väster om Kyoto är väldigt vacker med höga gröna berg som kantade forsen (Hozu river). Flodfärden var livad med vissa trängre passager där båtförarna fick vara aktiva med deras långa träpinnar de använde för att vi inte skulle bumpa in i diverse stenar. Vi fick även båtmöte i forsen (vid en lugn passage) av en matbåt som sålde frukt, grillad bläckfisk, dryck mm, supermysigt.
Det är kul att vara klassmamma här i Kyoto.

   


Bazaar / KIS festival

I går, söndag, var den årliga Bazaaren eller den numera kallade KIS festival. Himla trevligt, atmosfären är helhärlig och föräldrar, barn, skolpersonal och folk utifrån minglar omkring och småäter från de olika matstånden.

Fördelen med en internationell skola är att det i sådana här sammanhang kan åstadkommas en massa god mat från olika delar av världen.  I skolan finns dock endast 5 helutländska familjer, dvs. med utländska mammor, två helsvenska, en engelsk, en Filippinsk och en tysk/kinesisk. Den engelska familjen hade inget matstånd, men det var ingen som undrade varför.  Det svenska ståndet sålde pannkakor, det har ju blivit en tradition nu. I år var jag extra nöjd eftersom jag bara behövde grädda 60 pannkakor istället för det dubbla tack vare familjen Gisselgård. De kalla rullade pannkakorna med socker i och ett litet spett med jordgubbar bredvid sålde slut på ett nafs.

En massa aktiviteter var det förstås. Det drejades, ansikten blev målade, jonglörer häpnade och vattenkrig startades. 

image662


image663
Två genomblöta tjejer, Ester med sin klasskompis Leila

image664

image666
Klass 1-5 sjöng "it´s a small world after all"


Tokyo Tower

Den tredje dagen, åkte vi till ett område som heter Ebisu. Det var ett område med affärer och restauranger och det som kanske var mest utmärkande var att huvudkontoret för Sapporo bryggerier låg placerat där med stora skyltar och blank fasad. Dagen till ära, det var ju trots allt "childrens day" var det en ölmässa. En lång ringlande kö med en ovanligt hög % västerlänningar jämfört med andra platser i Japan. Vi stod inte där. I ställen hamnade vi vid en "Drawing garden", som förmodligen även den var uppbyggd dagen till ära. Mannen som låg bakom detta heter Ed Emberley och var en fena på att rita alla typer av figurer genom att använda sig av trekanter och fyrkanter och andra former. Överallt var det uppsatt steg för steg beskrivningar hur man ritar dessa och barnen ritade och ritade som besatta.

 

Med nyinköpta böcker av och med Ed åkte vi vidare mot Tokyo Tower. Självklart ska man åka dit när sikten är bra, vi åkte dit när sikten var dålig, vi försökte se det från den positiva sidan genom att köerna kanske är kortare. Det kan vi inte säkert veta eftersom ingen av oss varit där förut, men kön tog "bara" 45 min, och det är nog bra, vad vet jag.


Tokyo Tower är en kopia av Eiffeltornet , men målat i orange och vitt. Den är dessutom  9 meter högre och är därmed världens största självstödjande järntorn och den högsta konstruktionen i Japan.

Det blir mer tydligt hur stort Tokyo är, staden har inget slut från vilken vinkel man än tittade ut ifrån. Man kan även se rakt nedåt, genom en glasruta i golvet.

  
   

Efter den dagen var vi framme vid avresedagen hem till Kyoto. Vi åkte därför och lämnade väskorna vid Tokyo Station för att därifrån åka en station till teknikdistriktet Akihabara. Jag kan bara konstatera att det finns bara anledning att åka dit om man planerat att köpa något elektroniskt, det var inte så fint som i de andra distrikten jag tidigare sett, ganska smutsigt och trist. Kanske är mitt omdöme påverkat av brist på intresse av den här typen av grejer.

image661


mer om Tokyo

Vi åkte med Shinkansen till Tokyo Station. Från Kyoto tog det 2 tim och 20 min, snabbt som tusan. Man kan ju tro att Tokyo Station är den största stationen, så är det icke. Den största stationen är Shinjuku, vilken vi åkte till för att byta till annan linje. Fler än 3 miljoner personer använder sig av den stationen varje dag, det är många. Är man ca 110 cm lång blir det jobbigt när folk trängs, då behöver man bli buren för att få luft. Japaner är vana vid folkmassor, trapporna är tydligt markerade med vilken del som ska användas för de som går uppför respektive nerför. Även om det inte kommer några från motsatt riktning köar man för att gå där man ska, det är därför det funkar trots allt, disciplin är en dygd. Men för att det ska funka överhuvudtaget är stationen förstås väldigt stor, den har t.ex. 60 utgångar.

För att ytterligare belysa Tokyos storhet kan man jämföra antalet restauranger, Tokyo har 80 000, jämför det med New Yorks 15 000 eller Londons 6000. Tokyo ÄR stort!


På söndagen var det planerat picknick i Yoyogi Park med tre kollegor till Ola, trevligt, trevligt. Trots att parken är enormt stor, ca 1 km lång, var det en massa folk överallt. Fullt med olika aktiviteter som Tai Chi, olika musikband här och där, en grupp tjejer (vuxna) som rocka rockringar, badminton mm.
Det jag reagerade ganska mycket på vår första tid i Japan var hur väl japaner tar hand om sina hundar. De flesta hundar verkar ha en garderob jämförbara med "Bratzen" i Londons innekrets. Därför reagerar jag inte så jättemycket då jag ser två stycken hundvagnar med 5 min mellanrum i parken. Kissa gör de säkert på toaletten. Att vagnarna faktiskt är till för hundarna vet jag säkert eftersom jag har sett dem i hundtillbehörsaffärerna.
 

Men mest att se var straxt utanför parken, i Harajuku. Där samlas utsmyckade, uppklädda och sminkade så kallade Harajuku girls.

image643

image644

image645

Det sägs (läs Ola har sagt) att det är här modet föds, en typ av gatumode. Vet inte riktigt om just stilen som Harajukutjejerna har kommer att spridas eftersom den inte är allt för praktiskt att använda, framför allt handlar den om att fånga uppmärksamhet. Hur fångar man då uppmärksamhet, jo genom att kombinera det osannolika med det ännu mer osannolika och det sockersöta får gärna gå hand i hand med lårhöga läderstövlar.


image646
Harajuku station en vanlig söndag

image649

Efter en rundvandring ihop med flera miljoner andra åkte vi till Shibuya, Shibuya blev snabbt vårt favoritdistrikt, i alla fall mitt, Ester och Majas.

Ps, jag känner mig så stolt när jag upptäcker att barnen blir mer och mer självständiga och företagsamma. När Majas fina rosa sandaler blev leriga så visade hon sin företagsamhet genom att torka av dem ......... med klänningen. Klänningen är det ju inte så noga med, den är ju inte rosa nånstans, så det så, Ds.
image650


Tokyo

Nu har vi äntligen varit i Tokyo. Jag betonar "äntligen" extra starkt nu när jag har varit där. Mina förväntningar var inte så stora jämfört med vad mina upplevelser visade sig bli.


På lördagskvällen kom vi fram till Jens lägenhet, som vi fick låna eftersom han var i Thailand. Vi slängde in väskorna och tog buss 51 i 18 min till Shibuya. Det är shoppingdistriktet no. 1, i alla fall för alla ungdomar. Efter att gått omkring i närmare 1 tim frågade jag Ola var alla människor över 25 var. Men det finns distrikt för "dem" med, t.ex. Ginza, som kännetecknas som exklusivt och svindyrt, dit åkte vi aldrig.  Mitt mål denna kväll i Shibuya var att gå över världens största övergångsställe. Det påstås att närmare 10,000 personer strömmar över de fem riktningarna varje gång det slår om till grönt. Det låter lite i överkant men inte helt omöjligt, jag hann inte räkna dem eftersom mitt fokus även var att inte tappa bort våra kära barn.

image642


Jag gick omkring med öppen mun och var tokimponerad av allt jag såg, så otroligt mycket neon, coola människor och rena fina gator utan bilar. I mitt nästa liv kan jag tänka mig att bo i Tokyo och Shibuya i några år, kanske mellan 18 år tills jag fyller 25, men det är inget jag vill att Ester och Maja ska göra, hu nej.


När vi straxt efter 22-tiden hoppar på buss 51 igen, åkte den inte åt det håll vi hade önskat. Det visade sig att det finns tre olika bussbolag och dessa tar inte hänsyn till att ett annat bolag redan har en buss nr. 51. Men i vänliga Japan, får man gratisbiljetter tillbaka då busschauffören förstår vår situation.  


Mer om Tokyo inom kort, detta inlägg var ju bara de första timmarna i den stora stora staden.

image639
Från Shinkansen på väg till Tokyo fick vi beundra Mt. Fuji, kameran åkte fram.


RSS 2.0