TIS

YES!!! Tokyo International School skickade ett glädjande mail igår om att det verkar bli en plats ledig även för Maja i januari. Gud så skönt, isen i magen har tinat upp!

De meddelade också att det behövs ytterligare referensbrev från lärare i deras nuvarande skola, det räcker inte med endast en lärares utlåtande. Dessutom behöver Ester och Maja göra ett varsitt test som ska ta ca en timme att genomföra. Vi får inte inträdesbiljetterna till skolan förrän barnen har visat sig passa in i mallen. Hoppas bara att de passerar nålsögat! Skulle detta vara i Sverige skulle det vara huvudrubriken på kommande torsdagsdebatt med Janne Josefsson skulle jag tro.

Majas lärare skrev i ett mail till mig angående vår flytt: I will certainly miss our Maja though! Who will start all my class discussions! ;-)


Paj

Igår under middagen så funderade vi på vad vi skulle hitta på idag. Maja kom på den brillianta idén att vi kunde ha en pajtävling, en ”vemgördengodastepajen”-tävling. I samma utandning utsåg hon sig själv till domare. Hon poängterade också att domaren anser att det är viktigare att pajen smakar gott än att den ser fin ut.

 

Så idag har vi bakat paj, en blåbärspaj och en jordgubbspaj.

 

Blåbärspajen, bakad av teamet Ola & Ester, tävlade mot jordgubbspajen som bakades av mig.
Blåbärspajen vann, Ola & Ester fick medaljer.

Tivoli

I måndags åkte vi till Hirakata Park igen. Det är Osakas svar på Gröna Lund och vi var där första gången i Juni på Majas födelsedag.

Vi hade lovat Ester att vi skulle dit igen eftersom det inte blev så himla lyckat förra gången då hennes kompis som följde med visade sig vara livrädd för karuseller. Denna gång hade hon garderat sig med fyra kompisar. Maja hade med sig sin klasskompis Joshua, jag och Ola fick sällskapa dem medan Ester o Co härjade runt på egen hand.

 

Ester, Rika, Miju, Anna & Brittney på tåget mot Hirakata

 

Den här åkattraktionen har jag inte sett på Grönan. Maja & Joshua i en safaribil försedda med gevär, den som skjuter flest djur vinner! (.....politiskt korrekt?)


Silver

Vi har långhelg! Det är ”Silver week”, med "Respekt-för-äldre-dagen" som infaller den tredje måndagen i september och "Höstdagjämning" som är den 23 september. Enligt Buddismen pågår höstdagsjämning i sju dagar och den 23:e är i mitten av dem.  Den 22 sep (tis) är ledigt för att det ska bli 5 dagar i rad, tack för det. Silver, associeras till äldre, silveråldern.

Just nu, sedan tre timmar tillbaka och massor av timmar framåt, sitter Ola på sin cykel med tanken att ta sig runt Biwako Lake, japans största insjö. Det är drygt 20 mil.  På hans nyinköpta T-tröja står det ”Ride a bike” med stora bokstäver och ”skins grows back” i lite mindre….


Skära lök

Ett tips är att sätta på sig simglasögonen innan man börjar skära löken, inte som jag, efter halva när ögonen redan svider...

kul strul

Just nu snurrar tillvaron runt i ett virrvarr av trådar, de flesta är under kontroll men andra inte. Den största oron nu är skolan i Tokyo. Vi har ansökt till TIS, Tokyo International School, vilken verkar helt rätt för Ester och Maja, samma profil (IB/PYP) som deras nuvarande skola. Ansökan är ett kapitel för sig. De vill till exempel ha 2 olika referensbrev från lärare (2 för M & 2 för E), dessa brev är konfidentiella för oss. En märklig känsla att andra vuxna människor i barnens närhet ska beskriva våra barn utan att låta oss få veta vad de skrivit. Nu känner vi oss trygga med de kontakter vi har så vi är inte oroliga, men ändå, märkligt är det.

 

Skolan är som sagt det största huvudbryet, och vi har fått veta att i nuläget finns ingen plats för Maja som går i första klass. PANIK! De skrev vidare att det ändrar sig från dag till dag och det är möjligt att det blir någon ledig plats i slutet av december, då det händer att familjer flyttar. Men herregud, hur mycket is i magen finns det plats för egentligen!?

 

Gällande boende är vi något lugnare. Det finns sajter med lediga objekt som vi grottat ner oss i och som gett oss lite hum om områden som kan vara lämpliga och dessutom trivsamma. Olas kontor ligger västerut och TIS söderut. Boendet ska alltså anpassas till en human restid för Ola samt lämpligt avstånd till skolbuss för tjejerna, så golvet här hemma är täckt av de olika bussrutterna samt kartor över Tokyo och tågnät.

 

Vi ska också hitta nya hyresgäster till huset därhemma. På tal om det så har vår hyfsat nya diskmaskin dessutom lagt av, så det måste också styras upp genom att försöka beställa en ny på nätet med transport och montering.

 

Som om inte det är nog så har jag, i min roll som expatsfru/hemmafru/medföljande, jobbat ideellt för flickornas skola. De ska vara med på en utställning och vill att jag hjälper till att göra deras monter tilltalande.

 

….dessutom ska jag hinna med mina studier. Som tur är är Sociologi extremt intressant, vad sägs om min kurskamrats underbara summering; ”människan är ingen ö”. Vilket jag nu, i denna situation vi är i, skriver under i fet bläck!

 

Jag trivs, det händer grejer. Jag ser fram emot äventyret att få bo i världens kanske häftigaste stad, men jag får kanske ett nervöst sammanbrott innan årets slut.

 

...jag glömde skriva att maken har jag knappt sett de senaste tre veckorna, han har jobbat över varje dag till sent inpå natten. Han är betydligt mer sliten än vad jag är. Stackarn.


2010

Nu har vi äntligen fått veta var vi ska befinna oss nästa år, det blir ett fjärde år i öster och då närmare bestämt i TOKYO!!! Det känns riktigt kul och spännande. Tokyo har ju nästan lika många invånare som det finns i hela Sverige, men stor-Tokyo har hela 35 miljoner (på en ungefär lika stor yta som Skåne).

 

Så nu väntas letande av boende, ansöka om skola till Ester och Maja, försök att hitta hyresgäster till Täby mm mm.

 

 

Här är lite bilder från när vi var i Tokyo förra våren:Dit ska vi

 

Okinawa can be found between mainland Japan and Taiwan in the Pacific Ocean and is considered an International resort destination.  Okinawa is found in the same latitude zone as the other famous beach resort destinations such as Hawaii, Florida, and the Bahamas.

Okinawa is in the subtropical climate zone and has comfortable weather for vacationers throughout the year.  In Japan, Okinawa is the only prefecture that is located in the subtropical climate zone.

 

Vi har bokat en långhelg i Okinawa, 31 okt - 3 nov, jihooo!

Barn på vift

I går kl 7.10 travade Ester iväg till bussen som gick till mötesplatsen vid Kyoto Station. Skolans klasser 6 – 9, vilket är 15-20 elever, åkte tillsammans till Kushimoto på ett sk. marinbiologi-läger.  De ska framför allt snorkla över Kushimotos kända korallrev, de ska ta olika prover och jämföra med tidigare år då elever från skolan varit där. De ska ha förläsning 2 timmar på kvällen (till Esters förfäran) av marinbiologer. Kushimoto ligger på Japans västkust, 3½ timmars tågresa från Kyoto.

 

I morse, kl 8, fick jag en hejdåkram av Maja som drog iväg med sin prinsessrullväska tillsammans med Ola för att åka till skolan där en buss väntade som skulle ta klass 1 -5 till Hanase camp, ett läger uppe i bergen.  Inga föreläsningar inplanerade :-)

 

Båda är tillbaka i morgon eftermiddag. Så det är BF här, väldigt tomt och tyst. I kväll blir det för Ola och mig att sitta på någon uteservering vid floden.


promenad i solen

Solen skiner och mina kurser har inte riktigt kommit igång så jag och kameran tog en promenad. Via Yoshida Shrine till Silver paviljongen, sedan gick jag till Honen-In tempel som ligger i en bergssluttning omgiven av bambuskog.


RSS 2.0