Mmmmm

image333

Jag är nu en av dem! Det blev delikat!

Full rulle

image332Riskokaren jobbar redan nu, för riset ska hinna kallna. I kväll blir det Sushirullar till middag. Hemmagjorda!

Nu har vi bott här i Sushilandet i 9 månader utan att ha gjort egen sushi en enda gång. Anledningen är enkel, det finns så himla många andra som är bra på att göra just Sushi här. I kväll ska vi se om jag är en av dem!

3 3/4 dl rundkornigt ris
7,5 dl vatten
5 msk risvinäger
   1 msk mirinvin
3 msk socker
2 tsk salt

Fyllningen blir grönsallad, tonfisk och lite majonaise.


Sopsortering

image330I dag är det torsdag, en sopdag. 
På måndagar och torsdagar ska de komposterbara soporna ut. De ska ligga i gula påsar. En 45 liters gul påse kostar ca 2.50kr och de finns att köpa i de flesta matvaruaffärerna. På onsdagar är det PET- flaskorna som ska ut. De ska ligga i genomskinliga påsar, vilka man också köper på samma sätt. Vi fyller en 45 liters påse med råge eftersom vi köper all dricksvatten i PET-flaskor (debatten om detta i Sverige har ännu inte nått hit), kranvattnet går att dricka men det smakar ganska mycket klor.
Mjölkförpackningar ska sköljas av och brytas upp så de blir platta, förpackningarna och tråg som kött och annat ligger på ska man lämna utanför affären.

I måndags kväll åt vi stekta jätteräkor (mums), vi konstaterade idag att vi ska försöka äta den typen av mat på söndags-  och onsdagskvällar.

Fullmåne

月見 - tsukimi - Att se på månen

Det sägs att i går var dagen (kvällen) när fullmånen är som rundast och klarast på hela året. Det var festivaler runt om i Kyoto, en höstfest som markerar slutet på skördetiden och början på det mörka halvåret. Synd att det var mulet och regnigt igår.

Det känns som att det är måndag idag, för igår var det national holiday, just för att alla ska kunna fira månen och dess mystik.  

I den Japanska månen bor inte gubben, där bor kaninen istället!!!

Party

I kväll är det party! Asa fyllde 42 tidigare denna månad och därför är det party hemma hos henne och Andreas.  Ska man på födelsedagsfest vill man ju ha med en fin present, men vad köper man till en kvinna som förmodligen har det hon vill ha redan, kanske en spabehandling, så fick det bli. Jag förstod utan att ens försöka, att till detta behöver jag hjälp. Därför frågade jag Rie, en mamma på skolan. Oj, oj, oj, då blir det aktivitet. Hon konfererar med några andra mammor om tips, de ringer runt och frågar om priser mm, Rie sammanställer en lista med några förslag på skönhetssalonger/spacenter inkl. broschyrer och utskrifter från nätet. Jag väljer utifrån det ut vilken som ligger hyffsat nära Asas hus och som verkar bra. Rie ringer sedan dit och meddelar att jag (en alien) kommer att komma dit och köpa ett presentkort.
Efter jag lämnat Maja i morse cyklar jag då dit, till Royal Body Conscious. Jag gläntar försiktigt på dörren och smyger in. Tjejen som jobbar där pratar i telefon men avbryter samtalet direkt då hon ser mig. Hon kommer bugandes fram och jag behöver inte ens säga mitt ärende, att just jag är jag förstår hon då hon ser mig. Mitt nästa ärende kunde jag ställa in, för presentkortet var inslaget i ett jättefint paket, som i sin tur låg i en fin lyxpåse. Sedan tackar jag för mig, då händer det! Hon går ner på knä och bugar med pannan en hårsmån från golvet.  En märklig känsla för mig som står under jantelagen. Jag hade helst velat säga till henne att jösses res dig upp, det är ju bara jag, en vanlig människa. Men vem vet, jag kanske föds till prinsessa och drottning i mitt nästa liv så då kan det ju vara bra med lite övning.

Det är lätt att tro när man läser detta att jag köpte det absolut exklusivaste de hade, så är inte fallet.

Majas dag

I dag har jag varit på öppet hus på Majas dagis, Pre-Kindergarden. Vi fick information om de dagliga rutinerna. Det är 9 barn, alla födda mellan 1 sep -02 → 1 sep -03, 2 lärare.

8.55  Lining up, uppställning på gården. De går på led in till skolan, byter till inneskor, packar upp sina ryggsäckar själva, var sak på sin plats.
9.05  Morgonmöte, morgonsången ska sjungas; 
/ god moooorning, god moooorning, god morning to you, the day is beginning, it´s so much to do. /
09.30 - 10.10  Language; Läraren läser eller barnen bläddrar själva i böcker. Skriver ord och bokstäver, de lär sig en bokstav i veckan. De ska ta med något som börjar på den bokstaven. (i papper vi fick stod det att vi föräldrar inte ska rätta om något är felstavat (!!!))
10.10  Snackstime
10.45 - 11.20  Utomhuslek
11.25 - 11.55  Matematik, t.ex barnen sorterar kuber i färgordning, 3 gröna, 3 röda osv. De bygger ihop former till andra former. De lär sig lite + & - (!)
11.55 - 12.25  Lunch Medhavd lunchbox.
01.00 - 01.30  Gymnastik
01.30 - 02.30  UOI, Unit of Inquiry, projektarbete tillsammans. Först ut är:  Vilka vi är, hur jag känner. Sedan följer projekten Hur världen fungerar (vad är det för väder idag), Hur vi kommuniserar och sist ut; Hur vi organiserar oss själva.
2.30 - 03.00  Aktivitetscentraler, klassrummet är uppdelat i olka områden, t ex lyssna med hörlurar på band, köksdel med div tillbehör, dator, byggrejer mm. mm.
03.00 - 03.20  Städa och slut för idag-möte med tillhörande sång.

Alla dagar är inte precis lika, vissa har musik, då kommer en musikfröken utifrån och håller lektion (2ggr/v).
 
Det kan verka som allt är väldigt styrt, men det goda humöret och glädjen som finns är enorm. Tydlighet och fasta rutiner gör de flesta barnen trygga (tror jag). Maja är en solstråle när jag lämnar och hämtar henne.

Esters klass hade också öppet hus, men det var på kvällstid. Hon är dessvärre hemma och förkyld och Ola är fast på jobbet, så det missade vi tyvärr.

Middag på bordet

Nu när min tid kräver noggrann planering och organisering är jag glad över att jag befinner mig i Japan. Här består nämnligen en stor del av mataffärerna av färdiglagad mat, inte nog med det, den är generellt väldigt god. Japaner är noga med vad de äter, det är t ex ovanligt att se folk tugga i sig något i all hast mellan punkt a och b. 
Jag kom precis nyss tillbaka från affären där jag inhandlat middagen, morgondagens innehåll i flickornas lunchlådor samt min sushi jag snart ska äta upp. Middagen kommer bestå av en panerad köttbit med sesamfrön, denna ska skäras upp och placeras på riset som ligger i en djup skål, på riset knäcks ett ägg, alternativ några droppar av en god sojasås, strimlade grönsaker serveras i en skål bredvid. Köttbiten är säkert jättegod, men jag måste erkänna att jag inte vet om det är kyckling, fläsk eller biff ....... tänk om det är tunga, eller någon konstig inälva (!!!) Då blir det flingor och mjölk, (det har hänt förr).

Långhelg

image329Ännu en helg har passerat, eller fortsätter, för det är en helgdag i dag (mån) så alla är lediga. Vi har haft kompisar till flickorna hemma hela helgen, en kompis till Ester följde med hit efter skolan i fredags och blev kvar till söndag em. I dag (nu) har Maja en kompis här, hon heter Mio (fint va!) och har precis flyttat hit till Japan från USA, hennes föräldrar är Japaner och de har bott 5 år i Washington. De flyttar just idag från hotell till en lägenhet. Det Kayoko (Mios mamma) sagt flera gånger är att allt är så mycket mindre här i Japan jämfört med USA t ex bostäderna, hamburgarna och människorna.Vi har som vanligt tillbringat ett antal timmar vid floden. I lördags var vi vid Kamo river, som vi kan promenera till.  I går åkte vi till floden lite mer norrut, där är vattnet kristallklart och vattnet är strömt så det är rena rama sommarlandet, fast på riktigt liksom.
image328

Lite Japannyheter, de blir äldre:

I Japan Times var en huvudnyhet härom dagen att det nu finns över 30 000 japaner som är över 100 år. Det står något om detta nästan varje vecka i Japanska nyhetstidningar.
Japans väg mot det "hyper-åldrade" samhället fortsätter i snabb takt. Andelen av befolkningen över 65 år är idag 21 procent. Japan är därmed det mest åldrade samhället i världen. Inom tio år väntas andelen över 65 år öka till en fjärdedel. Det är förstås ett ekonomiskt problem men ett bra bevis på välfärd, bra sjukvård och fungerande äldrevård.

Den japanska kvinnan föder idag i genomsnitt 1,26 barn - ett av världens lägsta födelsetal (Sverige har ca 1,7). Befolkningen, som idag uppgår till 128 miljoner, började förra året att minska.
 
En annan nyhet har förstås varit att Japans premiärminister Shinzo Abe ska avgår, för mycket skandaler i form av mutor, en minister som tog självmord mm. Det är inte lätt att alltid göra rätt. 


Takoyaki

image325I tisdags eftermiddag, efter skolan var alla i Majas dagis hembjudna till en av dagisbarnens hus. Vi skulle gör Takoyaki tillsammans. Det är små runda degbollar som man gör i speciella formar, man fyller dem med grönsaker och oftast bläckfisk. Eftersom en del barn tycker att bläckfisk är svårtuggat så fylldes dessa bara med grönsaker. Det var som matlagnings-Tina skulle ha sagt - jättegott. Dessa fyllda degbollar finns att köpa på festivaler och i stånd utanför mataffärer, men jag hade ännu inte provat förrän nu. Vill tillägga att Maja tycker att bläckfisk är gott!


 

Annars går min tid åt att plugga! Det är verkligen givande och intressant. Jag går 2 kurser parallellt som utgår från 2 olika universitet vilket innebär 2 olika plattformer att sätta sig in i. Något positivt och överraskande är att i båda kurserna är diskussioner online ett viktigt inslag, ett krav för att kunna genomföra kurserna. Det passar mig utmärkt eftersom jag alltid gillar det sociala utbytet, på alla sätt de kan erbjudas.

Nu ska jag ge mig iväg på jakt efter en pyjamas till Ester. Hon ska på läger med skolan, två övernattningar, därav pyjamasbehov.  Problemet är att alla (även till vuxna) är dekorerade med små spetsar eller volanger och har mönster med Nalle Puh eller andra nallebjörnar, prinsessor eller änglar. Ester har ju sin stil, tycke och smak, så det är en utmaning att hitta en passande pyjamas.

Ledningsproblem?

image316Går man med näsan i vädret är det lätt att fastna i alla ledningar som hänger kors och tvärs överallt. En anledning jag hört är att det beror på alla små jordskalv och jordbävningsrisken, men vad jag förstått så är ju gasledningarna nedgrävda. Det är ju förstås lättare att laga en ledning om det skulle behövas.
Jag beklagade detta faktum att det förfular den annars så pittoreska miljö här i Kyoto, Ola kontrade med att det hör till och därför ger en viss charm. (?) Jag tror jag måste läsa den där boken om positivt tänkande.Helg = picnic

image321Izumi, som jag föreslog picnic för när jag fortfarande var i Sverige, förselog nu att Esters klass (Izumi har sin dotter i samma klass) skulle ha picnic tillsammans, för de som kunde, i går, lördags. Izumi berättade att hon hade fått en kulturupplevelse då vi hade min föreslagna picnic i mitten av augusti. Jaha, vad menade hon med det undrade jag och svaret var att här organiseras allt så mycket mer, vem ska ta med grillar, vem gör ditt och vem gör datt, så att bara säga till folk att komma om de vill och ha med sig egen filt, mat och dricka, det är tydligen ett annorlunda sätt. Det är otroligt lätt att vara annorlunda här i Japan, det ska gudarna veta. Men uppenbarligen var det uppskattat. Vi hade en skön stund med ungefär hälften av klassens familjer, barnen badade med kläderna på i floden, vi vuxna satt på filtar under de träd som finns i trekanten mellan flodens splittring. Vi hade underhållning större delen av tiden då ett band smällde upp sina grejer och körde loss, som vanligt görs inget halvhjärtat utan de hade masker på sina ansikten för att förstärka deras musikaliska budskap.
Att vi satt i skuggan är en självklarhet. En mycket vanligt förekommande accesoar mot solen är ett plastvisir som döljer hela ansiktet, det ser ganska kul ut, man ser dem på var och varannan kvinna. De brukar fälla ner dem till hakan så att de ser ut som någon som klivit ur en av star wars-filmerna, vem vet, kanske det kommer ett lasersvärd eller ett flygande eldklot farande mitt vad det är. Jag ska leta upp musikerna och höra var de köpt sina coola silvermasker, för det kanske är bäst att ta skydd.

  

Åldervård

Något jag verkligen fascineras av här är hur de vårdar alla träd och växter. Man kan tro att japanska träd aldrig tappar barr eller blad för det är alltid soprent under dem. Jag cyklar genom det stora palatsområdet varje dag, där finns givetvis flera tempel/palats men också ett enormt stort grönområde med en massa olika träd. De visar stor respekt för träden, deras åldervård av träd är verkligen väl fungerande.
En fråga jag har är vad det kan stå på skylten bredvid detta träd (bilden nedan) som uppenbarligen stupat, jag tar för givet att man forslar bort ett träd som ramlat, istället har de satt ett skyddande staket runt den blottade roten och låtit trädet ligga kvar.
image312

  

Lärandets vikt

11 kg!!!!! 
En bok med 200 sidor väger ca ½ kg, Det innebär att jag uppskattningsvis ska läsa närmare 5000 sidor inom de närmaste månaderna. Om jag läser 4,5 tim varje dag i 12 veckor så borde det gå! (?) Övrig tid får ägnas åt inlämningsuppgifter, grupparbeten och examensarbeten.  (En detalj är att jag har ytterligare 5 böcker som jag inte har inhandlat ännu, men det förtränger jag så länge, de kanske är supertunna).

image311

å nu väder

 Här är en kopierad text om Japan och höst:

Höst

September, oktober och november

Liksom våren, anses hösten vara en ultimat tidpunkt för att besöka Japan. Sommaren har släppt sitt dävna grepp och landet vaknar upp ur sin dåsighet för att möta en årstid som är sval, mild och otroligt vacker. Luften blir lättare att andas igen och utomhusaktiviteter blir mer inbjudande. Parker och trädgårdar lockar tusentals besökare med lönnträd som exploderat i sprakande rött, gult och orange. Särskilda orter och platser, som Mount Takao eller Nikkô, är extra spektakulära. På grund av vädret och naturens skönhet, anses hösten vara bäst för olika typer av vandringar.

Kopierat från BBC väder:

Wednesday

Sunrise 05:32 (JT)
Sunset 18:21 (JT)
Wednesday's predominant weather is forecast to be sunny.      35°C     East North Easterly Wind (5 mph).');    
Thursday

Sunrise 05:33 (JT)
Sunset 18:20 (JT)
Thursday's predominant weather is forecast to be heavy rain.26°CNorth North Westerly Wind (6 mph).');     
Friday

Sunrise 05:34 (JT)
Sunset 18:19 (JT)
Friday's predominant weather is forecast to be sunny intervals.32°C West South Westerly Wind (6 mph).');    
Saturday

Sunrise 05:34 (JT)
Sunset 18:17 (JT)
Saturday's predominant weather is forecast to be sunny.35°C Southerly Wind (4 mph).');    
Sunday

Sunrise 05:35 (JT)
Sunset 18:16 (JT)
Sunday's predominant weather is forecast to be sunny.32°C


Jag gillar hösten skarpt!

Skolstart

Igår började min skola. Studiematerial skulle läggas ut på studieportalen. Jag var laddad, en iskaffe stod klar, rätt webbradiokanal var på, så det var bara att hugga in i de första uppgifterna. MEN, en liten hake visade sig finnas, tidsskillnaden! Materialet lades ut straxt efter kl 8.00 svensk tid, då är det eftermiddag här och jag är på väg till skolan, barnens alltså. Hm, det blev en dag på stan istället, ny väska & nya byxor, låt oss kalla det skolväska och skolbyxor inför starten som istället blev lite försenad.

Nedan är en bild från Majas uppställning i morse.

image310

Utflykter i bergen

Som alla vet vid det här laget är att Kyoto är omringad av berg. I helgen har vi gjort utflykter upp i bergen, norrut och västerut. Norrut åkte vi i lördags där vi åkte till ett ställe som heter Ohara, där fanns flera tempel och framför allt en vacker miljö och mysiga stånd som sålde hantverk och delikatesser (t ex inlagd gurka på pinne).  Huvudmålet för oss var ett fint vattenfall.

image302

   

På söndagen, idag, åkte vi västerut. Målet var en strand som Olas kollega Andreas sett vid något av hans motorcykelfärder. Vi hittade inte dit, istället stannade vi vid forsen som ringlar sig genom bergen ner till Kyotos mitt. Vattnet var strömt och kul så vi åkte lite forsränning på ringarna. En hel del andra var där, men de hade planerat lite mer inför besöket med en betydligt större packning, tält, grill, vattendunkar, fiskeutrustning mm.

image307

 

RSS 2.0