Råttans år
Nyårsafton firades hemma hos våra tyska vänner. Deras middagsbord är av det permanenta slaget i ett tatamirum, under bordet är en nedsänkning för ben där det även är uppvärmt vilket var skönt då övriga delar av huset är kallt, (bortsett från elfilten som deras 3-månaders bäbis ligger på. De hade givit varandra en nabe-gryta i julklapp så den invigdes. Grytan placeras mitt på bordet på gaslågor som kokar grönsaker, kött, skaldjur, fisk i en smaksatt buljong/sjögräs-sås. Mycket gott och framför allt himla trevligt. Ola och Kai öppnade en av deras övriga julklappar som var en Sake av finare sort, alla var belåtna.
Nyårsafton handlar mest om att få bort onda och negativa tankar, för att under nyårsdagen få mer plats åt de goda. Ritualen är sådan att man går till ett av alla tempel, ställer sig i en kö med minst 108 personer, kön leder till en jätteklocka som varje person ska "ringa" på en gång, 108 ringningar för att få bort de 108 buddistiska synderna. Man fick en lapp med ett japanskt tecken och ett nummer, mitt nummer var 112, så med andra ord ringde vi bort ytterligare synder. Denna ritual är väldigt strikt, inget tjoande i kön, absolut inga fyrverkerier och inga högljudda Gott Nytt År! Vid 12-slaget stod vi i kön och viskade ett gott nytt år med några diskreta kramar. Champagnen korkades upp en halvtimme senare på neutral mark. Det var inte passanda med fotoblixtrar så därför inga bilder från detta (bara en suddig).
"Ganjit" eller nyårsdagen som kan jämföras med jul i västerlandet är den viktigaste helgdagen i Japan. För att göra firandet så storslaget som möjligt gör man särskilda förberedelser. Man dekorerar husens framsidor med tallgrenar, plommonkvistar och bambugrenar. Detta kallas för "kado-matsu" och skall ge familjen styrka, kraft och ett långt liv. Familjen Jacobsson kan nu förvänta sig styrka, kraft och ett långt liv!
Idag är det Hatsumode, årets första Shrinebesök. Medan död och synder (nyårsafton) är kopplat till Buddismen och Tempel, är livet och nya goda saker kopplat till Shrines (Shintoismen).
Snart ger vi oss iväg till Yasaka Shrine, i Kyoto visitors guide står det;
This Shrine can get rather crowded but is worth it as it is one of the only places where okere mairi can be seen. Okere mairi = the lightning of the new years household fire.
...................................
Nu har det passerat några timmar och vi är tillbaka efter årets första Shrinebesök. Vi var visserligen förvarnade om att det kunde bli mycket folk men herregud, det var väldigt trångt, alla var där. Det är imponerande att trängas med japaner, inga sura miner, de har rutin på detta och insett säkert för länge sen att det är trist att bli sur i folksamlingar.
När vi väl passerat den fina porten kom vi fram till de centrala delarna av shrinen där man köpte nyårsböner, om inte bönen är till belåtenhet hänger man upp den och då gills den inte. Vi köpte inga böner eftersom vi inte kan läsa japanska och därför inte veta om den ska gillas eller inte, det kan ju få förödande konsekvenser för kommande år. Däremot kastade vi pengar dit där de andra kastade pengar, de ger oss säkert ett lyckligare 2008 (om vi inte var för snåla).
Nyårsdagslunchen bestod av korv, nan med tandorikyckling och crêpes med frukt och grädde. Någon eld såg vi aldrig, den kanske tänds i kväll.
I morgon (tidigt) kommer 5 svenska 19-åringar hem till oss. Tre av dem ska bo här, de övriga två i ett närbeläget hotell. En av dem bor i Visinge (i Täby där vi egentligen bor), det var deras hus vi lånade några veckor i somras, vi känner familjen med andra ord.
God Fortsättning!
Hoppas allt går bra med ungdomarna, de verkar inte vila sig i form precis om man läser deras blogg.
Men det är kanske det de kommer göra i Kyoto.
Krama dom från oss
Hej Lena,
ni verkar ha det helt underbart trots avsaknaden av traditionenligt julfirande.
Jag ösnkar dig och familjen ett helt fantastiskt Gott Nytt 2008! Kramar till er alla/annapanna