Mer om japaner och dess paraplyer

Jag surfade runt med hjälp av olika sökord, Japan, paraply, (....självklara ord att söka på, eller?) anledningen är just att det regnar ute och jag slutar aldrig att förundras över detta med japaner och paraplyer.
En länk jag klickade in på beskrev japanernas ärlighet som resulterar i enorma hittegodsavdelningar.
".......hittegodscentralen i Tokyo stad består av en fyravåningsbyggnad. Där finns det mesta man kan tänka sig. Men mest av det mesta är nog paraplyerna. Under 2004 lämnades inte mindre än 349 646 paraplyer in. De lämnades in av personer som hittat dem kvarglömda på tåg och tunnelbanor.  Paraplyerna registreras ordentligt med fyndplats och upphittare. Sedan behåller hittegodscentralen paraplyerna i tre månader innan de lämnas vidare till särskilda affärer som har rätt att sälja hittegods. Imponerande är dock att tre procent av de upphittade paraplyerna hämtas av sina ägare. Det innebär att drygt 10 000 personer saknar just sitt paraply så mycket att de gör sig besvär med att gå till hittegodscentralen."

"Väl så imponerande är att japanerna inte bara lämnar in upphittade prylar - också pengar lämnas in.  2004 gick ärliga japaner i Tokyo till polisen med sammanlagt 164 miljoner kronor. Intresset för att få tillbaka pengar är tydligen större än att få tillbaka sitt paraply. Nästan 120 miljoner kom åter till sina ägare."

Ska man tappa något, ska man helst tappa det i Japan. 

Om jag tappade pengar i Sverige skulle jag förmodligen inte ens fundera över att möjligheten fanns att återse dem igen, vore glad om eventuella kontokort kan hitta tillbaka. Vi erfor ju japanernas ärlighet då mamma och Georg var här på besök i höstas och mamma tappade sin väska med kontanter i, nästa morgon hämtade jag upp väskan med dess innehåll på hittegodsavdelningen hos polisen, en skön känsla.

För att återgå till paraplyer så förundrades vi på vägen till skolan över en ung killes kämpande med sitt paraply. Han hoppa nämnligen runt på kryckor. Ekvationen två kryckor, ett paraply  och två händer går inte ihop, det gjorde det inte för den killen heller. Han hoppade två skutt, rättade till paraplyet han försökte hålla fast mellan haka och axel, hoppade ett par skutt till för att sedan rätta till paraplyet osv. Jisses, undrar om han kom fram till skolan till lunch? Man är så sugen på att stanna bilen och tipsa honom om att det finns regnkläder.
Läste en rapport på UDs hemsida om skolvsystemet i Japan. Kort summerat stod det att kunskapsnivån är hög, de programerar in kunskaper genom korvstoppningstekniken, lär sig att rabbla det mesta utantill. Den avslutande meningen i rapporten var; men de lär sig inte att tänka själva. Ärligt talat tror jag inte att killen på kryckor överhuvudtaget tänkt tanken att inte använda paraplyet en regnig dag som denna, alla ALLA (!!!) använder paraplyer, så rätta dig i ledet, gruppen, kollektivet.

Kommentarer
Postat av: Anders

"Ska man tappa något, ska man helst tappa det i Japan".
Det är Lisas mantra efter att hon kommit
hem från Japan.
http://pamons.blogg.se/1199240382_guyh.html

2008-01-23 @ 09:26:21
URL: http://pamons.blogg.se/1199240382_guyh.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0