Kitty-chan

Hello Kitty är jättepopulärt här i Japan. Maja kallar dem inte Hello Kitty eller Kitty Katt utan kallar dem istället för Kitty-chan. Jag har inte tänkt så mycket på vad hon egentligen har sagt utan trott att en av katterna heter väl det. Det finns ju miljoner olika figurer att hålla reda på så därför har jag valt att inte ha någon koll, det är ju bara att fråga barnen. I morse ramlade poletten ner, det är ju inte en av figurerna som heter det, det är ju ett japanskt sätt att säga Kitty Katt eller Hello Kitty - Kitty-chan.

image486

Alla vet att det är artigt att sätta dit ett -san efter namnet på den man pratar med eller om. Det är i stället för herr/fru. Men det finns fler tillägg (suffix) att välja mellan:
-chan: sötnos, lilla gumman/gubben. Används bara mot barn och ungdomar som man som jämnårig eller vuxen är förtrolig med. Har kvinnlig framtoning, används inte mellan män/pojkar i samma ålder.

-sama: ärade herr/fru. Används mot människor som man ska känna vördnad inför.

-sensei: doktor/magister/fröken. Används mot alla läkare, professorer och lärare men också mot de som har nått hög social status genom yrkesskicklighet.

-sempai: mentor. I Japan förväntas de som varit på en arbetsplats eller annan institution längre beskydda nykomlingarna och lära upp dem, men då måste man också som nykomling visa dem tillbörlig respekt.

-kun: från en chef till en anställd, en mentor till sin skyddsling eller förtroligt mellan anställda/elever. Har manlig framtoning, används inte mellan kvinnor/flickor.

Jag hör ofta mammor tilltala sina barn med ett chan efter namnet. Barnen kan också använda det till mamman,  okaasa = mamma, men med tillägg blir det: okaasan (mor), okaachan (mamma).


Kommentarer
Postat av: Lena

Tck för denna information om suffixen, har varit lte osäker på dem. I dag har det snöat här och vi har inte mer än 14 grader inomhus. Härligt med stora fönster men när det blåser och är kallt är det inte riktigt lika så härligt. Ser att du är inne och kollar mina recept, hoppas det smakar! Har just nu publicerat ett riktigt bra recept på sesamdressing. Älskar det!

2008-01-24 @ 09:52:49
URL: http://lenazache.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0