fakta om 富士山

Fuji är Japans högsta berg. Dess topp är belägen 3 776 meter över havet, på ön Honshu, 10 mil sydväst om Tokyo. Fuji är en aktiv vulkan vars senaste utbrott var för 300 år sedan.  Bergets topp är snöklädd större delen av året. Jag förmodar att det har med temperaturen att göra att de varma månader juli och augusti är säsongen för oss pilgrimer att nå toppen. Jag har fått indikationer på att temperaturen på toppen nu är mellan 0°- 5°. Under sommarhalvåret går bussar ungefär halvvägs upp på berget (station 5), då finns också flera stationer med förnödenheter längs de lättillgängligaste vägarna mot toppen. Vid andra tider på året är berget betydligt mer svårbestiget, och det kan vara farligt att försöka bege sig upp.


Den slocknade vulkanen symboliserar renhet och ursprunglighet och bestigs varje år av ett stort antal pilgrimer, ca 200 000, snart räknas Lena Jacobsson in i den exklusiva skara. 

Berget har ikonisk status och uppfattas i Japan som en nationalsymbol.


Det finns flera teorier om hur namnet Fuji uppstått:

  • Uppkallat efter en eldgud, Kamui Fuchi.
  • I 900-talssagan Taketori Monogatari sägs att namnet skulle komma av odödlig, fushi (不死).
  • En av flera moderna teser är att namnet skulle vara besläktat med det japanska namnet för blåregn, Fuji (藤), eller regnbåge, niji (虹).
  • Ytterligare en populär föreställning är att namnet skulle betyda enastående eller unik, Fuji (不二).

I västvärlden översätts det japanska namnet med Fuji eller Fujisan. Suffixet -san i Fujisan har ingen koppling till det artighetssuffix som läggs på namn i japanskan utan betyder helt enkelt berg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0