Långhelg

image329Ännu en helg har passerat, eller fortsätter, för det är en helgdag i dag (mån) så alla är lediga. Vi har haft kompisar till flickorna hemma hela helgen, en kompis till Ester följde med hit efter skolan i fredags och blev kvar till söndag em. I dag (nu) har Maja en kompis här, hon heter Mio (fint va!) och har precis flyttat hit till Japan från USA, hennes föräldrar är Japaner och de har bott 5 år i Washington. De flyttar just idag från hotell till en lägenhet. Det Kayoko (Mios mamma) sagt flera gånger är att allt är så mycket mindre här i Japan jämfört med USA t ex bostäderna, hamburgarna och människorna.



Vi har som vanligt tillbringat ett antal timmar vid floden. I lördags var vi vid Kamo river, som vi kan promenera till.  I går åkte vi till floden lite mer norrut, där är vattnet kristallklart och vattnet är strömt så det är rena rama sommarlandet, fast på riktigt liksom.
image328

Lite Japannyheter, de blir äldre:

I Japan Times var en huvudnyhet härom dagen att det nu finns över 30 000 japaner som är över 100 år. Det står något om detta nästan varje vecka i Japanska nyhetstidningar.
Japans väg mot det "hyper-åldrade" samhället fortsätter i snabb takt. Andelen av befolkningen över 65 år är idag 21 procent. Japan är därmed det mest åldrade samhället i världen. Inom tio år väntas andelen över 65 år öka till en fjärdedel. Det är förstås ett ekonomiskt problem men ett bra bevis på välfärd, bra sjukvård och fungerande äldrevård.

Den japanska kvinnan föder idag i genomsnitt 1,26 barn - ett av världens lägsta födelsetal (Sverige har ca 1,7). Befolkningen, som idag uppgår till 128 miljoner, började förra året att minska.
 
En annan nyhet har förstås varit att Japans premiärminister Shinzo Abe ska avgår, för mycket skandaler i form av mutor, en minister som tog självmord mm. Det är inte lätt att alltid göra rätt. 


Kommentarer
Postat av: Eva Widell

Hej,
Även i Sverige så uppmärksammas detta - läste någon notis om det ii DN i helgen - att det var så många främst kvinnor som var över 100 år i Japan.
/eva

2007-09-17 @ 11:15:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0