Samurajernas tillhåll

I dag var det lite småmulet så vi valde att besöka Nijo Castle. Nijo Castle består av flera palats och en mycket vacker trädgård, allting omgivet av en vallgrav. Ninomaru Palace (ett av palatsen i Nijo Castle) var väldigt vackert och byggt av fem delhus i äkta japansk stil, fullt med tatami-rum, med konstverk på dörrar och väggar. Det som Nijo Castle mest är kännt för är ett näktergalsgolv som är ett sjungande (knarrande, pipande) golv som var tillverkat så att det skulle varna för inkräktare som försökte smyga sig in. De fem byggnaderna fick inte heller beträdas av vem som helst på den gamla goda tiden. Man fick gå olika långt in i palatset beroende på vilken rank man hade. Längst bort från ingången - i det sista huset - fanns Shogunens egen boning, och där fick inga andra män vara. Shogunen omgav sig bara av kvinnor i denna delen av palatset. Trädgården i anslutning till detta palats är skapad av en känd te-mästare och arkitekt vid namn Kobori Enshuu.  Man fick inte fotografera inne i palatsen tyvärr.

    

Igår var det varmt och skönt, vi hade picknick ihop med en engelsk mamma och hennes 3 döttrar, en annan kompis från Esters klass anslöt också. Det finns stenar som man kan hoppa på för att komma över floden, jättekul. Ester ramlade i 1 gång, Maja 2 gånger de övriga 4 tjejerna i sällskapet ingen gång ..........

   

Stjärterum

Som jag skrev igår så var vi bortbjudna på lunch idag. Mamman Machi sa när hon bjöd in oss att de bor trångt, men jag visste inte om det bara var något hon sa, men det var det inte, de bodde 4 st i en lägenhet på ca 60 kvm. Underbart att bjuda hem 8 familjer och bjuda på mat, förmodligen finns ordspråket finns det hjärterum så..... en jättetrevlig dag. Vi var där mellan 11 - 16.30 och åt och hade det bra.

Det visade sig att mamman Machi är konstnärinna och målar i någon form av temperafärg och tusch, japansk stil. Jag fick med mig några kopior på saker hon gjort, mest illustrationer, så att jag och Ola kan prata ihop oss och beställa en tavla av henne. Vi har redan bestämt oss vad vi vill ha för typ av bild, spännande värre.

   
(dubbelklicka för förstoring)

Dopp i grytan

De senaste 3-4 veckorna har Ola jobbat på tok för mycket. Jag gnällde vilket gav kedjereaktionen att Ola påpekade till chefen att han är svensk och att det för honom (läs + hans fru) inte är OK att inte umgås med familjen även på vardagkvällar. Ola tog därför ledigt idag och på fredag, passar perfekt eftersom vi andra är lediga. I går hade vi 20 grader varmt, i morgon ska det bli ännu varmare, idag var det dagsregn.
Trots regn har vi haft en bra dag. Vi åkte till till Japans Ella trädgård och köpte fina stenar (det finns i alla fina trädgårdar), krukor och blommor. Vi fixade ordning vår minimala uteplats så att den blev supermysig. Utemöbler köpte vi förra helgen, ett runt litet cafebord + 4 små fällstolar, något annat får inte plats.

Till middag åt vi Shabushabu, namnet beskriver ljudet då man för köttbitarna fram och tillbaka till grytan. Vi har införskaffat en gasolmojäng som idag fick ett kärl med kokande vatten, fylldes med grönsaker och tofu, sedan doppar man tunnt skuret kött som sedan doppas i olika såser. Det är supergott och framför allt ett trevligt sätt att äta.
När det gäller mat och middag har vi faktiskt blivit lite japanska. Vi äter oftast på mindre fat och skålar; risskål, litet fat för kött, liten dippskål med sås samt liten salladsskål, det är ett godare sätt än att blanda allt på samma tallrik, det kanske inte passar om man har kokt potatis men här äter de potatis som ett tillbehör, några potatisklyftor tillsammans med de övriga rotgrönsakerna.

I morgon ska jag, Maja och Ester hem till en dagiskompis till henne. De har bjudit hem alla 8 familjerna till lunch. Återkommer om det äventyret inom kort.


Talangshow

Idag var det sista dagen på terminen för våra flickor, 3:e terminen börjar den 2 april, så nu är det vårlov. Solen skiner och det är drygt 20 grader varmt, toppen.
Terminen avslutades med en talangshow. För mig innebär det att några barn har övat på någon sång från senaste melodifestivalen med hopprep som mikrofon och sjunger glatt, högt och gärna falskt för publiken, superstolta över hur bra de är.
Det var 10 nummer som vi fick njuta av. Jag var helt chockad när jag nummer efter nummer får se små barn spela Bach helt felfritt på fiol eller Beethoven helt felfritt på piano, herre gud, jag har ett sjå att få mina barn att göra läxor och borsta tänderna.....

Utbildning och religion

Igår njöt vi av en fantastisk middag hemma hos Jens & Ju, kött och grönsaker kokades direkt på bordet och doppades i rått ägg + olika tillbehör, mumsisch. Yu är 24 år och ska börja jobba i april då hennes studier är klara. Hon har varit klar i ett ½ år men det spelar ingen roll, enligt planen skulle hon vara klar i april så därför får hon vänta tills dess. Hon har pluggat juridik, men det betyder inte alls att hon ska jobba med det, hon vet ännu inte vad hon kommer att syssla med, kanske försäljning. Det är nämnligen inte alls viktigt VAD man har studerat, det som är viktigt är VAR, alltså på vilket universitet. Yu sa att hon hört att det inte är så i Sverige, att vi mer fokuserar på VAD, det tycker hon är annorlunda och konstigt......... konstigt va?!

Vi byter ämne; religion
Om man idag frågar en Japan vilken religion han eller hon tillhör ska man inte bli förvånad om man får till svar att personen i fråga inte bara är buddist  och shintoist utan dessutom konfucianist. Japans religion präglas av sin mångfald och s.k. synkretism - de olika religionerna smälter samman med varandra. En vanlig japan firar shintofestivaler, studenter ber innan sina prov, par gifter sig i kristna kyrkor och begravningar hålls i buddhisttempel.
Shinto var den första religonen i Japan.
De officiella siffrorna är dock att 54% är shintoister, 40% buddhister, 0,7% kristna och 4,7% uppger andra trostillhörigheter.

Förra veckan var jag vid Kyoto Station. När jag står och tittar på en skylt med en karta kommer en tjej fram och börjar prata, hon var väldigt vänlig och ville hjälpa. Jag måste ha sett väldigt "lost" ut för hon försökte värva mig till att bli ett vittne, Jehovas vittne. 5 min senare kommer ytterligare en tjej med samma ärende fram, de verkar vara inriktade att få med aliens. Deras inledningsreplik var att det är farligt att skaffa vänner genom internet, kanske sant, visserligen var jag själv men jag surfade inte, jag cyklade (och de var också ute och cyklade ;-)).

Kobe

I går åkte vi till Kobe tillsammans med Jens (Olas Kollega) och hans flickvän Yu.

Kobe ligger i samma region som Kyoto, regionen heter Kansai eller Kinki. Regionen har varit en bas för politik och kultur.
image86

Kobe är i samma storlek som Kyoto med ca 1½ milj inv. Det är en hamnstad och var den första porten till väst.
Vi åkte till hamnen, Meriken Park, där finns Kobe Port Tower som är en symbol för staden.Kobe drabbades av en Jordbävningen i januari 1995 som mätte 7,2 på richterskalan. Över 5000 människor dog, hamnen var helt raserad. Jordbävningen skedde tidigt på morgonen vilket "räddade" många liv eftersom det i princip inte fanns några bostäder vid hamnen. Nu är hamnen uppbyggd på nytt men en liten del av Kobes hamn har bevarats i det tillstånd det befann sig direkt efter jordbävningen.

image90

Det fanns ett tivoli också, vilken tur!


Shopping

Idag åkte jag med 2 andra hemmafruar från skolan till en jättestor matvarubutik där de hade en massa importerade saker, från USA. Man får bara handla där om man är medlem, sådant verkar vara vanligt här, Izumi är medlem. Izumi har medlemskort lite här och där vilket är perfekt t ex när bilen ska parkeras, då får den stå gratis. Affären låg söder om Osaka så det tog ca 1 tim att komma dit.

Jag köpte kaffe, K-specialflingor, värmeljus och parmasanost. Jag är så lycklig! Det är sådana här saker som gör oss hemmafruar lyckliga. En annan sak som påverkar hemmafrun positivt är presenter, jag fick en fin orkidé i går eftersom det var white day.

Izumi och hennes dotter Brittney åt middag hos oss, kokt lax, potatis och sås. Såsen hade jag fått tidigare från Izumi, det var fiskpulversås hon köpt på IKEA i San Fransisco, så därför tyckte jag det passade att bjuda dem på det, då kan de ju inte klaga på såsen i alla fall.

Nästa tisdag (20 mars) har skolan något som de kallar KIS Student Led Conference. Då ska vi föräldrar komma till skolan, vi har 45 min tillsammans med Maja och detsamma med Ester då de ska visa oss sina portfolios mm och vi ska ställa frågor, (vi har fått ett papper med frågor de rekommenderar om vi inte skulle komma på några). Syftet med denna dag är att barnen ska reflektera över vad de har lärt sig och göra dem mer motiverade samt att de lär sig att ta ansvar över deras eget lärande, givetvis är det ett sätt att visa oss föräldrar vad de gör också.
I går var Ester tvungen att avslöja något som hon inte hade tänkt på tidigare. Tills för 2-3 veckor sedan skrev hon de flesta uppgifterna på sve istället för eng, typ sagor och reflektioner. En del av dem fick sin plats i portfolion, hennes lärare avgjorde vilka. Nu berättade Ester att det har hänt några gånger att hon helt enkelt inte haft lust eller ork att skriva något så hon har istället skrivit en massa nonsensord, ingen på skolan ser ju någon skillnad i allafall mellan svenska ord och nonsensord. MEN nu kommer ju vi och ska se hennes verk....... Vi har lovat att inte säga något till Ms. Ichiyen.


Skälla på japanska eller svenska?

Något jag inte räknat med är att djuren låter annorlunda här, alltså inte i verkligheten utan på dagis. På Majas dagis pratar dom just nu om husdjur och djur i allmännhet. Nu visar det sig att grodans ljud är; kero-kero, hundens; wan-wan, musens; chu-chu och ankans; gaa-gaa.

Å jag som alltid trott att hunden säger voff-voff och hur ska det nu låta när vi sjunger om de små grodorna?

White day, roligare än det låter

Titta vad jag hittade för intressant information om Japanska traditioner på webben:

St. Valentine's Day is celebrated on February 14, and White Day one month later on March 14. It is said that St. Valentine's Day was imported to Japan in 1958 by a Japanese confectionery company. In Japan, it is only the women giving presents - mainly chocolate - to men, but not the other way around. Men are supposed to return the favours received on Valentine's Day one month later on White Day, a Japanese creation. White Day is believed to have been introduced by a marshmallow manufacturing company in the 1960s. The white marshmallows gave the day its name but other kinds of presents such as candy, flowers, etc. have become more popular over the years.

I morgon är det den 14 mars, så jag väntar med spänning på vad Ola har hittat på för något dyrt och genomtänkt, skriver mer om det i morgon ......... hoppas jag.

Hjälte i tights

I dag var det Kyotos halvmarathon. Ola sprang, hans kollega Andreas och ytterligare ca. 8 000 sprang. Förra fredagen konstaterade Ola att det bara var 2 veckor kvar att träna, eller .......oj det är ju bara 1 vecka kvar. Den senaste veckan har han alltså tränat efter ett stentufft schema, ätit kolhydrater och haft en mental tränare. Eller inte, han har jobbat över måndag till torsdag och stupat osprungen i säng mitt i natten. Peppningen har jag stått för i form av; du fåååår inte springa mer än max 1 mil för annars går du sönder.

Dagen kom, han sprang, min hjälte!

Kruxet är att hålla vissa tider, kommer man inte förbi 5 km inom en viss tid plockas man bort och blir placerad i en buss tillbaka till startplatsen. Milen måste springas på 1 tim, min hjälte sprang den på 59 min, den 10 år yngre kollegan Andreas sprang på 61 min och fick en sittplats på bussen. Ola svävade vidare mot nästa tidskontroll 13,8 km vilken ska passeras inom 1 tim 19 min, han kom dit något senare och fick pusta ut på bussen tillbaka till startplatsen där Andreas redan väntade.

    

Lördagslunch vid floden

Såg på DNs sida vilka som ska representera Sverige i Helsingfors, vi ska se delfinal 4 ikväll, spänningen är oooolidlig.

I går köpte Ester en en-hjuling, hon cyklar helt obehindrat på den. Vi åt lunch nere vid floden.

 

På eftermiddagen spelade vi Majas prinsess-spel, Ola vann.


Spraka utforskar

Kort om forskning  Att bryta mönster
Vad händer om man bryter det vanliga revirmönstret i en hiss full med okända männinskor? Den som står med ansiktet vänt mot de andra och ler, möter troligen en stark reaktion. De andra blänger överraskat tillbaka, blir generade eller uppskärrade och tittar ner i golvet. I ett experiment där man gjorde just detta, hördes en person längst bak i hissen viska: "Ring 112, vi har en galning här".


Spraka erövrar världen, en beställning är på G från Tokyo. I höstas var jag mallig över att Spraka erövrat den norska marknaden så gissa hur dryg jag kommer bli nu.......

Det finns 126 milj japaner, 10% av dem bor i Tokyo.

Kommunikation

Jag läser just nu ämnet Kommunikation, väldigt intressant, speciellt kulturkompetens och kulturkrockar.

Text ur boken:

→ I Japan är god kommunikation när innebörden av ett budskap snappas upp utan att den uttalas direkt. Många japaner anser att det bara är en okänslig och ohyfsad person som behöver ett direkt, tydligt meddelande. Det japanska uttrycket hai betyder ungefär "jag hör vad du säger". Att kunna ana budskapet från en annan person tack vare insiktsfulla gissningar betraktas i den japanska kulturen som ett tecken på mognad.

Krockar ordentligt med det svenska ordspråket "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta".

I vår japanska ordbok är hai = ja

- Förstår du vad jag menar?
- Hai
- Jamen, förstår du?
- Hai!
- ?

"Hemligheten med framgångsrik kommunikation ligger inte i att lära överordnade att vara mer direkta, utan att lära överordnade att vara mer känsliga för underförstådda innebörder"
(den japanske sociolingvisten KUNIHIKO HARADA)

Jaha ja, funderar lite över Olas jobbsituation....  En del av mina vänner anser att jag ofta är rak, är det bra eller dåligt, vem jag är beror på var jag är.

 

Sent ute

Önskar att rubriken syftade på en sen utekväll med en massa roliga tjejkompisar men tyvärr så är icke fallet.

Jag är för sent ute att boka en bra resa till vårlovet, så vi får nog njuta av Kyoto istället och det är faktiskt inte fy skam det heller. Paradisön Guam, mitt ute i stilla havet får vänta till ett annat tillfälle.

Igår åkte Ester hem själv eftersom hon hade haft club, fritidsaktivitet. Hon tar en buss 2 stationer och byter till den buss som stannar nära vårt hus. Från första bussen ringer hon med panik i rösten - mamma, var är mitt busskort .... neeej..... Här i Japan går man på bussen bak och visar färdbeviset då man går av. Ester missade hållplatsen, hon fick gå av den efter. Då är det lätt att känna sig långt hemifrån. Men hon fixade det också.

Ester fick ta emot ett pris inför hela skolan i fredags, hon var skolans "Risk-taker", det är en av egenskaperna som de främjar här. Det syftar nog inte på att ta stora risker, mer att våga och inte vara rädd att göra fel. Det stod att hon nu pratar högt inför klassen och att hon har börjat skriva på engelska. Tidigare har hon skrivit på svenska som vi sedan översatt hemma.


Personalen på Majas dagis bad mig stanna kvar i morse och hjälpa till då de skulle fråga Maja en massa saker och fylla i rutor på några A4-papper om t ex hur hon tycker det är att måla, välj neutral mun, leende mun eller skrattande mun. Det var ca 20 olika frågor, Maja sa till mig att vara tyst och att hon förstod vad fröken sa, vilket hon faktiskt gör verkar det som. Det känns så skönt och jag är så mallig.


Sköna söndag

Igår hade vi 23 grader varmt! 
Snart ska jag tillsammans med en Japansk mamma från skolan, åka och se om det finns några resor till något ännu varmare ställe, vi har inte haft något sportlov, istället har vi vårlov i månadsskiftet mars/april, det är också terminsskifte, från 2:a till 3:e terminen. Det krävs tolk om man ska göra något här för annars är det omöjligt. Igår skulle jag hitta ett ställe där man kunde köpa månadskort till bussen, jag visste att det gick vid en viss tunnelbanestation, jag sprang som en jehu fram och tillbaka, hit och dit efter olika instruktioner så jag höll på att bli galen, verkar svårt för vissa att bara svara att de inte har en susning istället för att peka på måfå.
Ester fick sitt busskort till slut. Förra månaden köpte vid det vid Kyoto Station men det verkar bättre att köpa det på närmaste stället.

Håll tummen att vi får tag i några biljetter, förhoppningen är att jag, Ester och Maja kan ta oss söderut för att tillbringa en vecka i solen. Izumi, som hjälper mig med detta, var hemma hos oss igår och kollade efter resor via internet och telefon, men vi verkar vara sent ute. Orsaken varför hon var hemma hos oss var att hon ville lära sig att göra svenska pannkakor, hennes dotter går i Esters klass och har fått smak på dem.


I dag regnar det. ALLA använder paraply t.o.m. alla cyklister, gummistövlar eller regnjacka är sällan förekommande. Förra onsdagen regnade det också, då traskade jag runt inne i stan med mina röda knähöga gummistövlar och röda regnjacka, ALLA tittade på mina fötter. De små japanskorna har minimala pumps och tunna knästrumpor oavsett väder.

Men jag är så där exotiskt praktisk och rejäl.


Girls day

I dag är det lördag den 3 mars, då är det "Girl´s day". Då hänger familjer med döttrar upp Hina dockor på väggen, det er en sorts försäkring på att flickorna får en lycklig framtid. Dockorna ska hänga till den 3 mars året därpå, då tar man med dem till "Dolls festival". Vi var där i förmiddags och beskådade en cermoni där en högtidsklädd kvinna under en massa pompa, böner och ståt la en Hina-docka i vattnet. Dockorna ligger lämpligt nog redan i små korgar. Vi träffade två andra familjer från skolan. På bilden med bron som några dockor flyter runt under ser ni delar av ett plommonträd i blom, fint va!

   

Eftersom vi önskar våra små döttrar all lycka köpte vi dem varsin docka som nu hänger på väggen.
Efter festivalen cyklade vi till floden, där den delar sig i två. Ola gick iväg och handlade lunch, sushi till oss och McDonalds till barnen, alla nöjda och glada.I går, fredags, var Ola och jag och ordnade så att vi har in och ut-resetillstånd. Lokalen utstrålade myndighet och vi fyllde i blanketterna och lämnade in dem, vi skulle då gå till ett annat ställe och köpa frimärken, 4 speciella frimärken som vi skulle komma tillbaka med för att de skulle fästa dem på blanketterna, inte för att de skulle skickas utan för att det var ett sätt att betala, onödigt krångligt eftersom de inte sålde dem på samma ställe. Vi kom tillbaka med frimärkena när det fortfarande var lunchstängt och satte oss att vänta att de skulle öppna. Prick klockan 13 spelades en liten klinkmelodi och exakt samtidigt åkte alla kassornas små rullgardiner upp, otroligt svårt att inte skratta för det såg vääääldigt  komiskt ut, speciellt eftersom miljön är så allvarlig.

RSS 2.0