sköna onsdag

Hemma i Täby byter vi hyresgäster nu. Familjen som bott där sedan vi flyttade hit, flyttar tillbaka till Belgien. Vi har verkligen haft tur som haft dem i vårt hus, de har kontaktat oss så fort något verkat konstigt, och under dessa dryga två år har en kran fått bytas ut, ny tvättmaskin och dessutom en ny elpanna (!!!) har installerats. Jag fick precis ett mail från dem där de tackade för tiden i huset och att Tina varit där igår och tagit emot nycklar. De skrev även att de bytt ut en telefon i köket som krånglat och två gamla stolar som givit upp hade de ersatt med nya, helt otroligt snällt av dem eftersom det inte alls var något de behövt göra. I morgon flyttar en finsk familj in som planerar att bo där tom november. Det verkar och känns som vi har haft tur med dem också utifrån den kontakt vi hittills haft.


I dag är det national holiday, ledigt med andra ord. Valborg firas lika lite som påsken så vi kommer inte att sjunga vid någon brasa i år heller.


Dagen spenderade på en filt vid floden. Mycket folk och skön atmosfär. Olas kollega Andreas är i stan och sällskapade oss.


Det är nästan alltid folk som spelar instrument vid flodencooltfilten med Ester, Maja och OlaMaja på filten äter sushi och dricker milkshake
bild tagen från bron som korsar floden, här delas floden i två delarpopulärt att hoppa på stenarna i flodenMaja på sin cykel, jag får motion


Kawaiiiiiii!!!!!

Om man vill veta mer om Hanazono International Beauty Collage utanför Osaka, så kan man be dem skicka en broschyr. Då kommer Ester både på kuvertet, på omslaget och i broschyren.

KuvertetomslagetEster 007, med rätt att torka hår

...så nu kan jag tituleras modellmamma!

iyen

Nu har vi fått 4 blåa kuvert i vår brevlåda, alla här i Japan har fått ett varsitt. De ska fyllas i och skickas in till staten och vips får vi ytterligare pengar att konsumera och därmed får ekonomin fart igen här i Japan är det tänkt. Vi har redan skickat in blanketten som gav 36000 yen för att vi har en 5-åring i familjen. Nu får vi ytterligare 20000 yen för Ester och Maja (vardera), och 12000 yen för Ola och mig.  

Jag undrar om det är ett lyckat drag från regeringen? Samtidigt som jag funderar jag på vad som ska inhandlas...... Shinkansenbiljetter till Tokyo under Golden Week? ..... några extra restaurangbesök?

hm, men först ska blanketten fyllas i, tur att det finns instruktioner.....


Olika humor

I Sverige, England och i många andra länder anses det roligt med en viss form av ironi och sarkasm.  Det tycker man inte här. Man gör sig inte rolig på någon annans bekostnad.  Många, däribland Ola, har mailat in bilder på skyltar med felstavad eller felformulerad  engelska och fått de publicerade på engrich.com, massor av roliga varianter där R och L byter plats. Det finns däremot ingen site med alla felvända eller spegelvända japanska tecken som tryckts eller till och med tatuerats på kroppar i västvärden. Japaner är vänligare....  och vad de skrattar åt kan ni ju se i svensk TV, "Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show".


En smet

Kan inte riktigt bestämma mig om livets vardag är ett ekorrhjul eller inte, jag väljer nog ett inte. För visst får man välja! Det är ju helt och hållet vilken inställning man har, och kan man styra ut från ett ekorrhjul så gör man det, även om ingen direkt skillnad märks i praktiken.

Har precis hängt en maskin med rött/rosa, det känns ju bra att den är borta, ....för denna gång.  Innan dess googlade jag "lätta & snabba recept", det blir kycklingmackor till middag, skönt att det är beslutat, ......i morgon blir det ett nytt beslut.  Jag har kämpat mig genom hälften av  veckans kalkyleringsuppgifter, känns skönt, men på tisdag kommer en ny omgång.  Tjatade på barnen igår, Ja, de förtjänade det (vill att de packar upp sina matlådor ur skolväskorna), nej, det hjälpte inte.

Det handlar om mental inställning, att traggla sina karman. För vad vore livet utan dessa upprepade vardagshändelser, jo, en himla tråkig och ostrukturerad röra, och vem vill ha det? Inte jag!


Haradani-en GardenI söndags följde Ester enligt plan med Izumi och Brittney till moderna museet där de hade en utställning om mode genom tiderna. Efter det åkte de in till stan. Vi övriga tre, började med en Running Sushi för att sedan ta oss till den nordvästra sidan av Kyoto där vi fått tips om en trädgård som bara är öppen för allmänheten under Sakuran, körsbärsblomningen. Det ångrade vi inte.
Tillbaka hem för att byta ut bilen mot cyklar och cyklade iväg. En festival pågick längst med floden. Åt lite glass och njöt av atmosfär och 27 gradig värme. Känns som en bra avslutning på veckan och på körsbärsblomsprakten.  musik och blommor i påskägget

Sakura (körsbärsblomningen) har varit väldigt intensiv denna vecka (som ni sett av tidigare inlägg), förra veckan var lite kallare än normalt medan denna har varit varmare än vanligt så blommorna har fullkomligt exploderat. Men nu börjar det rosa sakta bytas ut mot ljusgrönt och blombladen börjar yra runt i luften som snöflingor. Majas kommentar  var att det är som att gifta sig (eftersom man kan vada fram i blomblad gissar jag).


I lördags åkte Ester och Ola till Osaka medan jag och Maja träffade Asa och åkte till en Piano och Operakonsert. Det var en extraföreställningen framför allt för förskolebarn vilka annars inte är välkomna på den typen av konserter. Det som andra inte reagerade på men som jag tyckte var helt galet, var att killen på scenen som skulle presentera varje nummer skulle lätta upp det hela genom att spela full. Han ragglade omkring med en tom vinpava som han låtsasdrack ur, och folk skrattade, även barnen. Det är inte speciellt förvånande här i Japan där de har en helt annan syn på alkohol. Att vara en "strong drinker"  är något att skryta över även för de som passerat 18-årsåldern. Att säga vad man tycker och tänker och lite till, typ be chefen fara och flyga är förlåtligt om det görs på fyllan, då gills det inte.


Efter detta träffade vi Ester och Ola vid Kyoto Station och åkte till Hirano Shrine, som är ett av de populära Hanamiställena, massvis av körsbärsträd vars långa grenar låg som ett tak över hela området. Under körsbärsträdsblomningen är det förstås festival, som sagt så kokar Kyoto just nu, det är folk överallt, en enda stor fest.
Hirano Shrine, festival och körsbärsträd
Ester och Maja passade på att skissa lite.


Festen fortsätter!


På väg mot Kamigamo Shrine, cyklade längst floden.

Idag njöt jag av en picknicklunch på gräset under körsbärsträden i Kamigami Shrine tillsammans med Asa. Att sitta under körsbärsträd tillsammans kallas Hanami, tror det betyder "titta på blommor", i alla fall betyder Hana blomma. Efter lunchen gick vi upp i ett skogsområde som ligger straxt bakom Shrineområdet. Asa har gått där tidigare och hittat en fantastisk liten grusväg som kantas på ena sidan av körsbärsträd, och den andra av bambuskog, läckert!

Asa bor i ett litet pyttehus i närheten så vi avslutade med kaffe där innan det var dags för mig att cykla till skolan. Supermysigt hus med en liten innergård och världens minsta toalett (japansk "håligolvettoa").

Asas hus

GLAD PÅSK därhemma!!! Här finns varken färgglada ägg eller fjädrar, det får vi njuta av nästa år istället.


Paraplyväder i KyotoNu sägs det vara körsbärsblomningens peak.  Solen sken från klarblå himmel och det är sommarvärme, 20-25 grader. Jag packade med mig kameran och cyklade ner mot stan och fortsatte längs en liten kanal som kantas av körsbärsträd.  Resultaten ser ni nedan.

Sol, terminstart & picknickJiihooo vad skönt det är med sol och värme. I dag och resten av veckan ser det ut att bli mellan 20-25 grader. Idag var det en halvdag i skolan eftersom det var den tredje terminens första dag. Vad passar bättre än picknick vid floden en dag som denna. Jag nämnde min plan på morgon och fick med 4 kompisar från Majas Kindergarten (inkl mammorna) och 6 kompisar till Ester (inkl. 1 mamma).  En superbra dag. Nu sitter Ester och hennes kompis Alice ute på vår minimala uteplats och gör sin läxa.

Maja hoppar hopprep


Maja kan cykla!
utekväll :)

Klockan är lite över midnatt, huset är tyst. Jag är precis hemkommen efter en utekväll med tre andra mammor från KIS. Gott och väldigt trevligt! Vi valde en Kinesisk restaurang och åt lite smårätter och en hot pot, vilket är en gryta med blandade grönsaker, kyckling, tofu mm.  Inte några direkta likheter med Kinakrogar därhemma. Kyotos innerstad är suveränt trevlig kvällstid, massor av folk överallt, lugn atmosfär och fullt med små mysiga minirestauranger.Mix och HP

Även idag har Ester två av sina kompisar här. Vädret är mulet så de har släckt ner i vardagsrummet och sitter helt paralyserade och ordentligt spända och ser på som de själva kallar den HP4 (Harry Potter 4). Maja får inte vara med och se, dels vill Ester inte ha henne där och dels så är filmen inte lämplig för 5-åringar. Men hon hittar sina knep att få en glimt av den i alla fall.


Det bästa sättet att hålla henne borta är ju att sysselsätta henne. Då kom jag på att jag har en mjuk pepparkaksmix i skafferilådan, jippiee för Tina (Tack), blev även himla sugen då jag såg bilderna i hennes blogg när hennes barn slickar sleven. Turligt nog tyckte inte Maja om smeten, så jag fick all smetspill för mig själv.Brittney, Alice, Ester och Maja njuter av den varma, mjuka och saftiga pepparkakan!


Igår kväll fick vi besök av Jörgen Lundberg och en annan kollega från Micronic (Peter), de tittade förbi för att sedan gå vidare ner till stan och äta middag mm med Ola. När Maja skulle sova, då hennes funderingar går på fullt sprut, frågade hon vad de gjorde här. Hon konstatera att de i så fall kan prata engelska.

- Vet de vad tomato betyder?

- ja, det vet de.

- cat?

- ja, det vet de också, tyst nu och sov!!!

-.......opposite?


RSS 2.0