Äntligen en 6-åring i familjen!


 

Äntligen är det den stora dagen då Maja fyller 6! Nedräkningen har pågått sedan några av hennes klasskompisar fyllde 6 redan i november.

Maja var laddad och inställd på frukost på sängen. Eftersom vi är lediga och Maja har sovit borta natten innan ansåg vi att vi inte behöver gå upp alltför tidigt eftersom sömnbrist råder. Vår plan var att fira Maja klockan 8. Men jag borde ha förstått bättre, straxt före 7 hör jag Maja ligga och snyfta. Jag går in till henne och lägger mig och förstår då att hon legat vaken länge (LÄNGE), och börjat tro att vi glömt henne. Men jag fick henne att somna om och vi sjöng och firade så småningom med rostat macka utan kanter med parmaskinka på, Majas favvo. Hon var supernöjd över sina presenter och minst lika nöjd över dagens plan, till vilken hon själv var smeden. Vi har tillbringat 8 timmar på Osakas svar på Gröna Lund (Hirakata park).  31 graders värme, men tack och lov inte klarblå himmel. Vi har haft en toppendag, så i morgon tänkte vi fira någonting annat, vi får se vad, men roligt blir det.

 

Medföljande kompisar var Brittney och Joshua.

En fin bild på storasystern till 6-åringen


Maypole nr 3

I år hade flickornas skola sin årliga Maypole-dans nu i juni efter en viss tidsförskjutning pga svininfluensan som härjade i maj. Äntligen fick vi lite midsommarkänsla, framför allt fick jag en ordentlig dos energi av att se de olika klassernas dansuppvisning. Maypole är precis som majstången en stång man dansar runt, skillnaden är att här har stången färgglada band som varje dansare håller i och ska genom dansen se till att banden flätas fint i toppen av stången. Det är jättekul även om ”små grodorna” inte är att förakta. 

 

Stången är placerad inne i gymmet. Det är inte att tänka på att ställa den ute på skolgården i denna värme och höga luftfuktighet som nu råder. 30 graders värme är mycket skönare hemma i Sverige jämfört med här där luftfuktigheten är hög (men jag klagar INTE).


Maja i fokus

Idag var det Majas dag. Hon firade sin kommande födelsedag (på lördag) tillsammans med två andra kompisar som fyller 6 år under sommarlovet. Glasstårta och kakor uppskattades av alla!

Hugh, Yumi och Maja blåser ut de 6 ljusen på tårtan.

Maja har spelat piano i drygt 1 år nu och hon är redan superduperduktig, idag hade hon en konsert för oss i familjen. 


MidsommaraftonTänk vad fina alla är trots att de inte har en aning om att det är midsommarafton idag! 

Jag och Jun strosade runt i Kiyomizu-området idag, där ser man alltid Maikor som trippar omkring i sina träsandaler. I Kyoto, speciellt i Kiyomizu, finns det studior där man kan bli utklädd till Geisha, det kallas för Maiko. Att se en riktig Geisha mitt på dagen är ganska osannolikt.  Det var mängder av skolklasser som besökte Templet, det ingår i grundutbildningen här i kulturella Japan. De har som uppgift att även intervjua utländska turister för att slipa på sin engelska så jag har blivit haffad ett antal gånger och fått svara på frågor som vilken mat jag gillar i Japan och var jag kommer ifrån. I dag ville de ta ett foto på mig tillsammans med dem, jag passade på att ta ett foto med min kamera också. 

På bilden nedan syns Jun :)

Vår midsommar blir inte så traditionell. Men vi ska äta jordgubbar efter god middag och vi vuxna ska byta ut glassen mot champagne. 

Zen

Idag har jag ätit lunch i ett tempelområde. Templet heter Daitokuji och är ett Zen-tempel vilket gjorde att restaurangen endast serverade vegetarisk mat. WoW, restaurangen måste vara ett paradis för vegetarianer eftersom den var det även för mig som är av den köttätande typen. Men som sagt, inte idag. Vi var fyra i sällskapet, alla med koppling till KIS (flickornas skola). Himla trevligt var det. En i sällskapet hade nyligen varit på bröllop så därför gled samtalet in på just gift. Frågan kom upp hur länge Ola och jag varit gifta och då antalet år som gift i vårt fall understiger åldern på vår äldsta dotter uppfattas det som lite konstigt. Här bör man gifta sig när man är runt 24 år. Hidami gifte sig när hon var 24 år med mannen som hennes föräldrar hade handplockat åt henne (jag gissar att Hidami har ett par år kvar till 40, så det är nutid). Det är inte helt ovanligt och verkar förekomma i de mer förmögna familjerna enligt min egen statistik i ämnet.

 

Efter lunchen gick vi till granntemplet, som ni vet kryllar ju Kyoto av tempel, detta tempel hette Imamiya. Där fanns det bl a en sten som låg placerad under tak på två mjuka kuddar. Man skulle klappa stenen tre gånger, sedan lägga handen på den kroppsdelen som man har ont i (om man har en sådan). Jag la handen på skinkan eftersom jag tragiskt nog har träningsvärk efter lite bowling i lördags. Värken gick då över. Sedan skulle man slå stenen tre gånger och lyfta den, lägga ner den och sedan skulle man önska sig något, efter det skulle man lyfta stenen igen och om stenen var lättare då skulle önskan gå i uppfyllelse. Tyvärr så var stenen lika tung så jag är glad att jag inte önskade något som jag inte klarar mig utan.  Efter det äventyret drack vi lite tea tillsammans utanför templet.

 


Fredag

Sista dagen som gräsänka och sista tjejmiddagen för den här gången. Ola kommer hem sent i kväll efter ytterligare en arbetsvecka i Tokyo. Ester ska hem till sin kompis Chloe på ”sleepover”. Så Maja och jag tar tjejmiddagen på restaurang i kväll, efterföljt av svt play och Bolibompa där vi kan välja ut godbitarna som Evas funkarprogram, Häxan surtant och Dafo.

 

Hemma är det sommarlov men inte här (förutom för mig då), här ringer tjejernas klockor ut för sommarlov den 24 juni. Nio dagar senare sitter vi på planet västerut! 

 

Förövrigt kan jag meddela att regnperioden verkar ganska torr och att i morgon utökas raden av läsksorter med ytterligare en variant; Coca-Cola Light Plus Green Tea! .....låter ju nästan nyttigt.


Yes!

Maja har tappat sin första tand! Den fastnade i kvällsmackan! I natt väntas tandfen!


Årets bild

I onsdags var det vår bröllopsdag! Ola befann sig i Tokyo, så vi fick fira och ta det årliga familjefotot idag (lördag) istället. Så här är resultatet på familjen Jacobsson år 2009:


Vi har strosat runt i ett soligt Kyoto (...en s.k. torr dag i regnperioden), gått in och ut i en mängd småbutiker. Avslutades med islatte och glass (o vila) vid floden. Regnperiod

Nu i början av Juni någon gång börjar regnperioden, jag misstänker starkt att den började precis idag. Tog en promenad med min Ipod, kamera och paraply ner till stan.mönster

...funderar på att ta av mig skorna en stund i solen dag.RSS 2.0