Bali

I morgon drar vi till Bali!!!!

Vi åker först till Sanur, där vi bokat boende två nätter. Efter det styr vi utifrån infall och slump. Men grovplanen är att åka till Lovina där man kan simma med delfiner, Ubud (kulturstaden) samt några dagar på Gilli-öarna som ligger utanför grannön Lombok.  Packningen är lätt, vi känner oss som supercoola och världsvana globetrotters då vi bara har en stor och en liten ryggsäck med oss, de är långt ifrån fulla, de ska fyllas där.
Jag ser oss gå omkring i saronger och flip-flops, något svedda i skinnet men med leende på läpparna och ett inre lugn.  Barnen kommer vara harmoniska och lyckliga, Ola och jag kärare än någonsin. Det ska bli så härligt!


Vi kommer tillbaka den 8 januari, nästa år!


God Jul och Gott Nytt År! (Klicka och fyll dig med julstämning!)


Pilen visar var Bali ligger, härligt nära ekvatorn!!!
Tomten är japan!

Vi bor granne med Tomten! Han verkar göra sig redo!
Danföredanföredanföredanföredopparedaaaaaan!


SkitbraAtt bajsa på en offentlig toalett kan vara lite genant. Det genanta med det är den eventuella lukten och plumset då bajskorven når vattnet. I Japan har man löst det. Lukten löser man med tändstickstricket (funkar även i Sverige), plumset löser man genom att trycka på knappen "Flushing sound". Man kan dessutom påverka volymen beroende på hur man beräknar tyngden och kraften på det man presterat. Jag fattar inte hur det ska gå när vi flyttar hem. Jag kommer ju skämmas ihjäl ju, alternativt bara bajsa hemma.

Luciadagen

Den senaste tvåveckorsperioden har Ola jobbat lite för mycket, med andra ord har han varit tillsammans med oss alldeles för lite. I dag var det 15°, blå himmel och sol, så vi såg till att få lite kvalitétstid tillsammans, familjetid, alla fyra. Visst har begreppet kvalitetstid fått en lite negativ klang, eftersom det kopplas till debatten barn/förälder kontra tid/prioritering, men det var faktiskt precis kvalitetstid som vi eftersökte även om jag anser att våra prioriteringar är som de bör.
Vi fyllde två termosar, en med varm choklad, en med varm glögg (Tack Maria & Robbe!), Annas pepparkakor och lite lördagsgodis och tog oss ner till floden. Klart njutbar utflykt.  
 

Efter att ha suttit och slöat en stund sparkade vi lite boll och kastade gris. Ingen hann tack och lov bli gris, 11 dagar före jul ska det helst undvikas. Bollen rullade ner i floden. Eftersom Ester är den som är sjukast av oss, hon har lite ont i halsen, fick hon vada ut och fånga den.

  

Just nu är Ola på sin cykel för att handla inlagda rödbetor han sett i en av importaffärerna, för i kväll ska vi äta hederlig Pytt i panna till lördagsmiddag. Det har vi inte ätit på över två år, så det ska verkligen bli gott. Maja frågade vad pytt i panna är för något, snart vet hon!

Lucia, djävulen och löss

Lucia! Något som  alltid firats men jag har inte ifrågasatt det, varför firar vi Lucia? Vi är ju protestanter om vi nu måste kalla oss något. När jag försöker hitta fakta om Sankta Lucia, så verkar delen Sankta bara ingå i sångtexterna i Sverige, även om Santa Lucia har funnits och var Syrakusas skyddshelgon, hon dog som martyr år 304. Men vi säger vanligtvis bara Lucia. Lucia gav inte bara associationer till "ljus" utan också till Lucifer. Man fruktade Lussepär och lussefärden som drog fram under lucianatten. Ett annat ord man associerade Luciadagen till var lus. På lucianatten kunde man få lus och loppor att ge sig iväg.


Stjärngossarna, som riskerar att utrotas, antagligen på bristande intresse att bära strut på huvudet, hör egentligen inte till Lucia. Förebilden för stjärngossarna är de tre vise männen, vilka man firade på annandag jul eller trettondagen för att de genom stjärnan, Betlehemsstjärnan, visade vägen till platsen där Jesus föddes.  Gissar att de rekryterades till Luciatåget för att Lucian och tärnorna ville ha lite pojkar i släptåg.


Som ett årslångt projekt i Kindergarten jobbar de med vilka olika saker man firar runt om i världen. Här har de aldrig skådat denna Queen of light. Jag var inbjuden till klassen denna förmiddag för att prata lite om Luciafirandet samt hjälpa till att baka Lussekatter. Lussekatter har heller ingenting med Lucia att göra. Det var Lucifer, djävulen, som kom i skepnad av en katt och gav barnen stryk. Man skrämde honom med starkt gula saffransbullar. Först på 1800-talet spreds lussekatten över Sverige. Formen på lussekatten, ett hoprullat S med russin i varje ända, går tillbaka till mycket gamla, forntida former.  En stor del av dessa fakta, det där om djävul och stryk, höll jag för mig själv denna förmiddag.


Även om Lucia är från Italien, är sättet vi firar Lucia format till vårt eget. Därför firade vi Lucia i skolan i dag på svenskt vis. Maja fick vara lucia eftersom hon är svensk (och den enda som har ett lucianattlinne). Fröknarna hade gjort en grundlig forskning i ämnet och förberett med glitter, luciakrona och strutar.  Det var superkul! Maja var vacker!


Innan vi startade var det morgonmöte, där skulle de bl a fylla i i sina pärmar vilket väder vi har idag. Barnen tittade på hur Ester såg ut då hon var Lucia för 2 år sedan. Som sagt, det var spännande, något nytt.  förberedelser, lussebullarna är i ugnen   De två stjärngossarna med egentillverkade strutar och lussekatter Gott med gula bullar! Synd bara att glittret kliar så förbaskat Tåget är startklart. Ms Reiko och Lussekatter Tåget gick ner till kontoret och till de yngre kompisarna i Pre-school och Pre-K.

Många bilder blev det, omöjligt att välja ut några få då man fortfarande är adrenalinstinn efter upplevelsen hos och med Kindergarten.
Ester följde med hem efter att jag gjort mitt på skolan, hon är lite krokig av halsont och utmattning nu när terminen lider mot sitt slut. Dags för semester!
Jag misstänker att alla där hemma har varje minut inbokad denna dag, minstingens luciatåg  på dagis på morgon för att snabbt därefter hinna till glöggen och pepparkakorna på jobbet för att kort därefter smita iväg för att inte missa det andra barnets luciatåg på eftermiddagen, men som sagt, snart är det julledigt gott folk!


Tro

Nu under juletid passar det ju bra att skriva om tro. En del tror på astrologi (läs Kicki i Nacka, som grät då förvärkarna började i fel stjärntecken*). Den Kinesiska astrologin vilken även japanerna använder sig av, menar att våra egenskaper beror på vilket år vi föds. Nu, år 2008, är det musens (råttans) år och de som har fötts under detta år får något större tänder och en viss förkärlek till ost. Men det som är mest betydande är vilken blodgrupp du har. Det är blodet som avgör vem du är.

Jag har fått frågan ett flertal gånger om just detta, problemet är att jag faktiskt inte har en aning, men det svaret "jag vet inte" kan man inte leverera utan att uppfattas som helt oseriös och gravt efterbliven. Jag har hittills svarat att jag har blodgrupp A, det är väl det vanligaste i Sverige (och i Japan).

Nu beror uppkomsten av frågan inte på att jag utsätter mig för risker, utan mer att den som frågar vill veta vem jag egentligen är. Jag har nu försökt att fördjupa mig i mig själv och inser att någon A vill jag nog inte vara, nästa gång ska jag svara typ AB (samt några droppar B-blod av ingrediensen smart).


Vem och hur är du egentligen?;

  • Typ A; lugn, sansad, seriös, pålitlig, perfektionist, arrogant, visar inte sina känslor.
  • Typ B; nyfiken, smart, lättsam, entusiastisk, ytlig, opålitlig, självisk.
  • Typ 0; omtänksam, generös, oberoende, flexible, klumpig, flyktig (vanligast i England och USA samt bland premiärministrar i Japan):
  • Typ AB; känslig, hänsynsfull, försiktig, välorganiserad, noggrann, temperamentsfull

* sonen föddes i rätt stjärntecken tack och lov, Kicki är en nöjd mor.


Känslan kom

...på posten i dag!

Jag slet upp paketet och med ivriga fingrar plockade jag ihop denna ljuvliga skapelse och tände ljuset. Den snurrar i takt med att sinnet fylls av jul. Dessutom fanns en påse knäck i paketet.
Tack Tina!

I natt var det -1 grad, brrrr. Men nu är det tvåsiffrigt igen.

Jag har köpt lite julklappar idag och det som slår mig är att jag är den enda som har julstress (=effektiv) i mig. Jag bad att få sakerna inslagna, alltid skönt när man kommer hem. Inga problem. Jag får då mina saker i en korg plus en skylt, jag hänvisas till ett annan våningsplan vilket jag gissar mig till då hon leende pekar mot rulltrappan och det står en 2a på skylten hon lagt ner i korgen. På plan 2 virrar jag runt för att hitta rätt disk. Väl framme står en leende expedit  som tar emot min korg. Sedan i lugn mak får jag välja om det ska ligga i en fin julpåse eller kartong. Vilken färg samt vilket klistermärke jag önskar på paketet. Efter det får jag en nummerbricka så att jag kan gå runt och titta på annat medan paketen slås in. Fint blir det, men herrejisses, man får inte ha bråttom.

Julkalendern

- Maja, tycker du om julkalendern?

- Nej, de har ju kidnappat tomten, kanske den riktiga!Inte det bästa draget av manusförfattaren.......


Hurra för december!

Under de senaste dagarna har det firats ordentligt här ska ni veta. Första advent i söndags firades med att påbörja julkortsproduktionen samt intag av glögg och pepparkakor med grönmögelost. Några adventsljusstakar finns inte i sikte, men vi har 4 små röda blockljus på rad från IKEA.


På måndagen firades maken, mognare än någonsin efter uppgradering 44. Vad kan passa bättre till present så här mitt i livet än tröjor av märket "Life is Good"? Maken/pappan är nöjd. 


Vi har tydligen och omedvetet dragit till oss en drös decemberbarn till vår bekantskapskrets → Ola den 1:a, Agnes den 3:e, August den 7:e, Tova den 9:e, Kicki den 10:e, Moa den 13:e, Iris den 16:e, Saga den 21:a och Ester och Maria G den 29 dec.
Dessutom ska det firas ytterligare 3 stycken advent, Lucia, jul och nyårsafton. Underbara december!!!


RSS 2.0