Stan är full av vatten!

Det har varit lite varierande väder den senaste veckan, en hel del regn, och det innebär gärna korta superkraftiga störtregn. Varje morgon kör Ola Ester till skolan, inklusive hennes cykel som de klämmer in med hjälp av ett nedfällt säte. Maja börjar en halvtimme senare så hon och jag åker cykel dit. Eftersom det regnade kraftigt i morse fick även Maja åka med i bilen. Tyvärr räcker inte Olas lediga morgontid till att vänta in Majas "lining up"-time så jag fick vackert hoppa upp på cykeln och trampa iväg, regnet var nästan obefintligt fram till jag hade 5 min kvar, då öppnade sig himlen över mig. Regnet är av sommarregnskaraktär (varmt) och egentligen ganska OK, MEN de regnfobiiska (nytt ord?) japanskorna blir chockade då de ser mig, totalt genomblöt. ALLA erbjuder mig skjuts hem i deras bilar, men jag cyklar gärna och de står som fågelholkar när jag trampar iväg igen (utan ett paraply vilket ALLA cyklister har vid minsta risk för droppar, eller sol för all del).

När jag nu pratar väder är det värt att tillägga att här skriver man inte bara hur många grader det är i väderrapporterna, utan också hur varmt det känns! Tänk om väderkännaren har feber?!

5000 m

Jag och Maja blev kvar här hemma nu när Ola & Ester är på plats i höjdhoppskurvan i Osaka. Maja somnade i lagom tid så att jag kunde mysa ner mig i sackosäcken framför TVn. Jag sätter på rätt kanal för att kunna SE då våra svenska stoltheter kämpar i VM denna superkväll för Sverige (dagtid för er). Men vad är det de sänder, jo, varenda sekund av 5000 m loppen (ett par japaner deltog), inte något från Holms hoppande, hm.
Tur att webbradion fungerade i allafall.

Kallurs lopp fick jag se, bra jobbat! Retligt med en sketen hundradel från medalj. Jag såg också Ola, Ester & Jens då det var prisutdelning och flagghissning, de satt bakom flaggstängerna.

Skolstart

Skolan har börjat, för barnen alltså. Min börjar nästa vecka. Jag ska läsa Psykologi i arbetslivet 30 hp och HR-arbete i praktik och teori 15 hp, fantastiskt smidigt att kunna läsa på distans. Det man missar när man läser på distans är tyvärr det sociala med kurskamrater, men jag får hålla tillgodo med alla jag träffar dagligen på KIS, barnens skola. Maja går nu på pre-K (pre- kindergarden), innan sommaren gick hon på pre-school, nu kallar hon de som börjat på pre-school för bebisar, inte retfullt eller illa menat, men hon tycker de är sååå små.

I kväll åker Ola, Ester & Jens (Olas kollega) till Osaka IGEN för att se live då svenska guld håvas in. Jag och Maja får hålla till godo med att titta på VM i japansk TV istället, det blir tyvärr försent för Maja om vi också följer med.


I måndags då skolan började hölls det en välkomstlunch i skolans gymnastiksal. Vi fick ta med oss något ätbart att ställa på buffébordet, notera ägg&kaviar-snittarna framför Lie (uttalas Rie) med vit blus.

image301

Ett tips är att klicka in och läsa olas ord, han har varit väldigt aktiv i sitt bloggande på sistonde.


VM i bondgård

Före semester & sommarlov frågade en familj i Esters klass om vi ville följa med till en bondgård. Givetvis ville vi det, problemet var att vi inte kunde då, istället bestämdes det av vi skulle göra det efter semestern. Vi har verkligen sett fram emot att få komma till en japansk bondgård, det blir ju verkligen en riktig inblick i verkligheten utanför staden. I lördags åkte vi dit. Eftersom vi inte hade en susning om var det låg tog vi följe efter deras bil. Färden tog en dryg timme och vi satt under tiden och funderade vad vi hade att vänta, men spännande skulle det bli.

Bilen framför ringde och meddelade att nu är vi framme, där framme till höger är det. Toppen. Vi svängde höger och in på en jätteparkering, stor som till ett större köpcentrum. Ola och jag tittade förvånat på varandra, bondgården måste vare riktigt stor. Entrén var välputsad och professionellt dekorerad och stilen var.........  tysk-österikisk!!!!! Det fanns högtalare lite överallt som spelade stämningsfull tyrolermusik, nu såg vi ut som två fågelholkar. Vi hade sagt till varandra att vi inte hade en susning av vad som väntade och det besannades med råge! Denna "farm" visade sig vare en tysk temapark. Vi stoppade korv och mjölkade kor visserligen, men medan vi väntade på att korvarna skulle gräddas klart i ugnen passade barnen på att få sina naglar målade och dekorerade. Det tror jag inte hör till vanligheten för bondmoror.

Vi hade trots ett antal överraskningar en väldigt trevlig dag.

   

Söndagen som ni såg i förra inlägget tillbringades på Nagai Stadium i Osaka. Det var hur häftigt som helst. Då Carolina Clüft hoppade längd stod jag precis vid "the golden seats" eftersom man kunde se bäst där. Givetvis får man inte stå där och blockera, men jag hade ju faktiskt min Sverigetröja på mig och Sverige var ju i fokus. En polis stod och tittade avvaktande en stund innan han gick fram till mig, jaha tänkte jag, nu blir jag ivägskickad. Men nu är vi i vänliga Japan, då säger poliserna försynt; Please, have a seat, och bugar!

På tal om poliser här i Japan så berättade Ola om en händelse förra veckan. Utanför kontoret hade en polisbil stoppat en personbil efter att använt megafon eller högtalare av något slag. Olas kollega Jens hade missat vad som hände och anslöt till gänget vid fönstret. Ola berättade att Polisen ropat ; stop the car! Då rättade en japansk kollega Ola och sa; nej, polisen sa Please stop the car

VM Osaka 2007

Vi var där!!!
image293

image294

image296

Slutet på sommarlovet

På måndag börjar skolan för barnen, det ska bli skönt att få vardag igen även om vi har det bra i vår ledighet.

image291Onsdagen spenderades på ett finhotell, 6 tim på deras spa/fitness-center där vi använde de olika poolerna som fanns. Barnen var som russin efteråt. De efterföljande 4 tim uppehöll vi oss i restaurangen, det var ett gäng tjejer som spelade och underhöll oss, kul att se eftersom varenda rörelse var inövad och de hade breda leenden i ansiktena hela tiden, trevligt. Givetvis drar vi uppmärksamheten till oss då vi är de enda icke japanerna där, de försökte givetvis få Ester att sjunga i micken, pappa Ola räddade situation och erbjöd sig i stället. Sagt och gjort, resultatet var att Ester höll på att skämmas ihjäl över honom istället. Det var en klen tröst för henne att vår vän Asa som också var i vårt sällskap också skämdes över sin förälder, sin mor, som även hon tillhörde vårt sällskap. Denna kvinna (se bild), närmare 70 år, ser ut som 45 år och supercool, hon spontandansade (Ola likaså).

- guvapiiiinsam pappa är! 
- äh, det gör väl inget, vi kommer aldrig träffa de här människorna igen.
- TUR DET!!!!

Igår var det som sagt festival igen, många matstånd och en massa andra stånd innehållande blinkande plastsaker som alla barn bara VILL HA! En vanligt förekommande variant (vi har även sett det i varuhus), är stora plastbyttor med akvariefiskar där vanligtvis barn försöker samla in fiskar med hjälp av håv som de sedan får med sig i en plastpåse. Tillbehör som annars finns i akvarium finns inte i dessa. Man kan även fånga minikrabbor med hjälp av ett litet spö med en bit nudel på. Det gjorde Esters kompis Britteney som var med, det finns plastlådor / akvariumliknande boxar (små) som de sedan rekommenderas att flytta in i, sedan tillför man 2-3 cm vatten och ger den lite mat i form av vad som helst t ex ris och bröd. Minikrabban lever i denna plastlåda i närmare 3 år. Denna grymma djurvärld.Idag tog vi ett tåg norrut till en annan mindre flod precis nedanför bergen. Barnen åkte forsränningen i detta källklara vatten. Miljön var magiskt fin. Vi hade sällskap av tyskan Sibylle med dottern Philine. På vägen hem stannade vi och åt middag på en restaurang i närheten. Grillar på borden, små tunna köttbitar läggs i ett salladsblad och sedan en klutt bönsås och sedan rakt in i munnen, mumselimums! Ola är fortfarande kvar på jobbet. Klockan är 20.40 och det är fredagkväll.
image292

I morgon ska vi till en bondgård och på söndag ska vi heja på Carolina Clüft i Osaka.


AC

Maja somnar snabbt på kvällarna. Det kanske beror på att hon aldrig står stilla, antingen ser man henne småhoppande eller dansande, hon är heller aldrig tyst, det kommer en jämn ström av berättelser, frågor och en och annan truddelutt.
Ester har svårare att somna, igår kväll tyckte hon det var för varmt. Vi har AC, tack och lov! Jag ändrade 1 grad - vilket gör väldigt mycket faktiskt - från 28° →27 °.  27 °!!!!!!! det är ju alldeles för varmt kan tyckas, men inte här, vid 27 ° börjar det kännas riktigt svalt. Ester somnade gott.

I dag regnar det, det regnar som i vilda western, man blir totalt genomblöt av att bara hämta posten.
Om det slutar att regna innan kvällen ska vi på festival Jizobon. Jizo är guden som skyddar barnen enligt Buddismen.


Cikadorna

Trots att dörrar och fönster är stängda så hörs surrandet av cikadorna från trädet på baksidan. Det är stora insekter som troligtvis har megafoner för de kan åstadkomma otroligt höga ljud. Japanerna kallar oljudet för "sommarljud". Jag vet att Ola skrivit lite om dem i sin blogg men jag måste också skriva lite för de är verkligen speciella. De kan bli närmare 1 dm stora, en krake förirrade sig under vagnen och det lät som att det var en jumbojet som slog med vingarna på undersidan, det lät som att den hade hårda nästan metalliska vingar, skitläbbiga!
Men, djurvärlden är ibland grym, mot cikadorna är den grym. De lever tydligen sju år under jord, för att sedan leva ovan jord i sju dagar. De första dagarna parar de sig, resten skriker de ut denna dödsångest.

Jag ska nog inte klaga på oljudet   sommarljudet.

På plats igen

Jaha, då är vi tillbaka, en speciell känsla att komma tillbaka ......hem, det är faktiskt hem, det kändes tydligt och bra.
Ola hade införskaffat Môet, för visst är det värt att fira!

Hemifrån Sverige (skönt att ha flera "hem") mailade jag med några av de vi känner här i Kyoto och föreslog en picknick vid floden två dagar efter att vi landat, vore kul om tjejerna kan träffas igen innan skolan drar igång. Sagt och gjort så blev det. På morgonen var vi förstås trötta av våra jetleg, Ester som har svårt att äta frukost i normala fall såg det som en omöjlighet denna morgon. Vi ger oss iväg på den 10-15 min långa cykeltur till mötesplatsen, temperaturen var mellan 35-40, luftfuktigheten dryga 90%, det var som att cykla igenom en tjock vägg av segflytande värme. Väl framme störtade Ester av cykeln, in i skuggan och hulkade, hon kräktes aldrig men det var så nära det kan bli. MEN det glömdes bort då kompisarna droppade in och de hade helkul i floden, de badade med kläderna på och det var många i omgivningen som fotograferade detta sköna gäng. Själv funderade jag lite över det komiska i situationen, jag, föreslår från svala Sverige om att ha picknick under de varmaste timmarna, lyckades också pricka in den förmodligen hetaste dagen denna sommar. Men vi satt i skuggan, drack vatten i mängder och hade det trevligt. INGEN Japan skulle ha föreslagit detta, dagtid håller man sig på svalare ställen, hemma eller i något svalt varuhus.

image290

På kvällen var det eldfestival Gozan no Okuribi, då fem enorma eldar tänds på bergen i form av olika japanska tecken, för att fira andarnas återvändande till de dödas rike. Vi åt middag hemma hos Jens och Ju, sedan gick vi upp på deras tak, därifrån kunde vi se 3 av eldarna.

image288I går åkte vi till Japans största insjö, Biwa lake. Esters kompis Chloe följde med. Vi har ju inte 100% koll på saker och ting, efter en stunds iaktagande märkte vi att ALLA var väldigt unga, drack öl och rökte, hade gjort sig extra snygga gällande hår osv, de flesta tjejerna hade högklackat .......... och där satt vi!
Ola tog en promenad längre bort på stranden och upptäckte då att vi bara behövde förflytta oss 100m för att få mer plats och smälta in lite mer, hm glöm det sista, vi smälter aldrig in.


De flesta hade med sig väldigt mycket grejer, tält, grillar, stora kärl med is mm. Bakom oss hade de en - för oss ny - teknik att servera kalla nudlar.
image287


Smultron?

Ibland är det så tydligt att vi människor värderar olika saker. Några hittar små smultronställen som andra passerar utan att reagera. Det handlar inte alltid om att de som passerar den enes smultronställe inte är tillräckligt uppmärksamma utan det kan helt enkelt vara så att vi värdesätter HELT olika saker, det blev väldigt tydligt igår.

Vi, jag, flickorna, mamma och min styvfar Georg tog en båttur. Första stoppet var på Ekerö, där åt vi lunch och fikade, jättemysigt. Nästa stopp skulle vara så där extra mysigt enligt mamma och Georg, de hade bjudit med sig vänner vid flera tillfällen just till detta ställe, mamma och Georgs lilla smultronställe.

Vi passerade Flottsbro badplats, gled sakta igenom kanalen och vi närmade oss bryggan som var målet. Eftersom jag inte är en supervan båtmänniska krävs total fokus och koncentration när båten ska läggas till (då jag har en uppgift) för att det ska lyckas. Vi lyckades, fendrarna var nerpetade, båten var bunden med godkänd knut. Jag lyfter blicken för att betrakta detta smultronställe. Jag såg då inget smultronställe!  Platsen var helt i skugga, det kan ju vara skönt ibland, men bryggan var extremt bristfällig, den var i det närmsta obrukbar bortsätt från de 7-8 meter som krävdes för att överhuvudtaget kunna lägga till vid den (utan ankare).

- mamma, vad gör vi här?
- eh, vad då, här är ju skönt!

Kanske är det en generationsfråga, mamma och Georg tycker det är sååå skönt i skuggan och att bada ingår inte i deras top 10-lista längre. Att bryggan knappt kan kallas brygga var också ett + eftersom det är ett säkert sätt att få vara ifred.

Jaha, vad göra? Vi fick simma 3 meter in till den fasta marken och promenera till Flottsbrobadet, jag och flickorna alltså.

image285

image286

RSS 2.0