Lucia, djävulen och löss

Lucia! Något som  alltid firats men jag har inte ifrågasatt det, varför firar vi Lucia? Vi är ju protestanter om vi nu måste kalla oss något. När jag försöker hitta fakta om Sankta Lucia, så verkar delen Sankta bara ingå i sångtexterna i Sverige, även om Santa Lucia har funnits och var Syrakusas skyddshelgon, hon dog som martyr år 304. Men vi säger vanligtvis bara Lucia. Lucia gav inte bara associationer till "ljus" utan också till Lucifer. Man fruktade Lussepär och lussefärden som drog fram under lucianatten. Ett annat ord man associerade Luciadagen till var lus. På lucianatten kunde man få lus och loppor att ge sig iväg.


Stjärngossarna, som riskerar att utrotas, antagligen på bristande intresse att bära strut på huvudet, hör egentligen inte till Lucia. Förebilden för stjärngossarna är de tre vise männen, vilka man firade på annandag jul eller trettondagen för att de genom stjärnan, Betlehemsstjärnan, visade vägen till platsen där Jesus föddes.  Gissar att de rekryterades till Luciatåget för att Lucian och tärnorna ville ha lite pojkar i släptåg.


Som ett årslångt projekt i Kindergarten jobbar de med vilka olika saker man firar runt om i världen. Här har de aldrig skådat denna Queen of light. Jag var inbjuden till klassen denna förmiddag för att prata lite om Luciafirandet samt hjälpa till att baka Lussekatter. Lussekatter har heller ingenting med Lucia att göra. Det var Lucifer, djävulen, som kom i skepnad av en katt och gav barnen stryk. Man skrämde honom med starkt gula saffransbullar. Först på 1800-talet spreds lussekatten över Sverige. Formen på lussekatten, ett hoprullat S med russin i varje ända, går tillbaka till mycket gamla, forntida former.  En stor del av dessa fakta, det där om djävul och stryk, höll jag för mig själv denna förmiddag.


Även om Lucia är från Italien, är sättet vi firar Lucia format till vårt eget. Därför firade vi Lucia i skolan i dag på svenskt vis. Maja fick vara lucia eftersom hon är svensk (och den enda som har ett lucianattlinne). Fröknarna hade gjort en grundlig forskning i ämnet och förberett med glitter, luciakrona och strutar.  Det var superkul! Maja var vacker!


Innan vi startade var det morgonmöte, där skulle de bl a fylla i i sina pärmar vilket väder vi har idag. Barnen tittade på hur Ester såg ut då hon var Lucia för 2 år sedan. Som sagt, det var spännande, något nytt.  förberedelser, lussebullarna är i ugnen   De två stjärngossarna med egentillverkade strutar och lussekatter Gott med gula bullar! Synd bara att glittret kliar så förbaskat Tåget är startklart. Ms Reiko och Lussekatter Tåget gick ner till kontoret och till de yngre kompisarna i Pre-school och Pre-K.

Många bilder blev det, omöjligt att välja ut några få då man fortfarande är adrenalinstinn efter upplevelsen hos och med Kindergarten.
Ester följde med hem efter att jag gjort mitt på skolan, hon är lite krokig av halsont och utmattning nu när terminen lider mot sitt slut. Dags för semester!
Jag misstänker att alla där hemma har varje minut inbokad denna dag, minstingens luciatåg  på dagis på morgon för att snabbt därefter hinna till glöggen och pepparkakorna på jobbet för att kort därefter smita iväg för att inte missa det andra barnets luciatåg på eftermiddagen, men som sagt, snart är det julledigt gott folk!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0