Möten

I går, lördag den 31 maj, började flickornas skola att fira att den fyller 50 år. Dagen kallades "sports day" och bestod av de klassiska laglekarna ägg på sked, dragkamp, kasta vattenballonger etc.

Det regnade oavbrutet men det verkade inte påverka stämningen negativt, kanske tvärtom.




 

Efter det blev alla familjer i klass 4/5 hembjudna till en av familjerna som bodde i närheten. Det är intressant att komma till hem som inte liknar något annat hem man varit i. En ovanlig och intressant kombination av tatamimattor och marmorväggar. Det var slottliknande i sin utformning och hade till och med en stor och hög järngrind trots att det precis innanför var 1 meter till husväggen, så kan det bli i ett land där husen inte har några stora trädgårdar, inte ens om man äger ett av de stora sjukhusen i Kyoto.  


  

Jag satt bl.a. och pratade i en grupp med mammor om kvinnors olika situationer i olika delar av världen. Kan det bli mer på riktigt när vi alla har så olika erfarenheter . En av kvinnorna är från Boston, hon är professor och hon och hennes son är här i Kyoto endast under en termin. Hon berättade om när hon fick sin son och hur det var på håret att hon förlorade sitt jobb eftersom hon var hemma i 6 månader (sedan blev det dagis). En annan kvinna har flyttat runt med sin man och familj de senaste 16 åren. Hon är från Filipinerna och hennes man är australiensare och arbetar inom hotell. För henne var det att ladda om och anpassa sig till de olika förhållanden som var beroende på var de hamnade. Hon menade att allt var så dyrt här i Japan jämfört med Taiwan där de senast levde. Där hade hon levt ett riktigt lyxliv med hemhjälp av olika slag, trädgårdsmästare och obegränsade besök på spa och lyxvård.  En annan av kvinnorna är hemmafru och mamma till 4 barn och familjen är väldigt förmögen. Hon berättade att hon ofta kände sig frustrerad över att hon inte kände sig så lycklig som hon borde, att hon dagligen hade lust att kasta ut någon unge genom fönstret och att hon inte borde känna så. Snacka om motpol till kvinnan från Boston, vi ansåg alla vikten av att finna balansen och hur oerhört svårt det är, var man än är i världen.  Tydligt är att Sverige är annorlunda gällande könsroller, det är lätt att tro att de ska vara avundssjuka på vår jämställdhet, kanske de är det till viss del, men mest undrar de över hur vi får det att fungera när båda föräldrarna arbetar så pass mycket. Intressant med en diskussion som denna är att vi alla har i princip samma åsikter om det mesta, framför allt om vad vi behöver för att må bra. Men gud vad bra Sverige är med föräldraförsäkringen, alla som hör om den blir otroligt imponerad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0