Att sko sig rätt

I en artikel i Kyoto Visitors Guide beskrivs japaners traditioner angående skor, tofflor och träsandaler. Karon, koron, karon, koron, är ett nostalgiskt ljud för japanerna då det är ljudet av användandet av träsandalerna.

Ett intressant stycke i denna artikel handlar om äldre japaners syn på västerländska skor. De menar att de är ohälsosamma. Detta påstår de eftersom det inte krävs någon ansträngning för fötterna. Att gå med de traditionella japanska träsandalerna kräver ett hårt arbete för fötterna, det krävs att knipa med tår och spänna foten för att få med sig dessa klossar.

Jag har vant mig vid att få lov att ta av mig skorna när vi går in till skolan och in på restauranger, ibland får man på sig ett par tofflor ibland får man gå i strumplästen. I alla japanska hem består hallen, precis innanför dörren, av en nersänkt stenbelagd del där man tar av sig och fint placerar sina uteskor.  INGEN skulle komma på tanken att ta klivet in innanför denna yta med sina uteskor, hur stressad en person än är skulle det aldrig ske, på sin höjd skulle japanen kunna sträcka sig till att åla sig på magen in och hämta de glömda solglasögonen eller vad det må vara, med fötterna i luften utan risk att nudda golvet.

En klassiker, för oss ovana utlänningar, är att glömma byta tillbaka till innetofflorna från toalettofflorna, det är att ta med smuts till rent. Att råka trycka ner delar av kjolens baksida i strumbyxorna är en bagatell jämfört med denna fadäs.


image579

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0