mer om Tokyo

Vi åkte med Shinkansen till Tokyo Station. Från Kyoto tog det 2 tim och 20 min, snabbt som tusan. Man kan ju tro att Tokyo Station är den största stationen, så är det icke. Den största stationen är Shinjuku, vilken vi åkte till för att byta till annan linje. Fler än 3 miljoner personer använder sig av den stationen varje dag, det är många. Är man ca 110 cm lång blir det jobbigt när folk trängs, då behöver man bli buren för att få luft. Japaner är vana vid folkmassor, trapporna är tydligt markerade med vilken del som ska användas för de som går uppför respektive nerför. Även om det inte kommer några från motsatt riktning köar man för att gå där man ska, det är därför det funkar trots allt, disciplin är en dygd. Men för att det ska funka överhuvudtaget är stationen förstås väldigt stor, den har t.ex. 60 utgångar.

För att ytterligare belysa Tokyos storhet kan man jämföra antalet restauranger, Tokyo har 80 000, jämför det med New Yorks 15 000 eller Londons 6000. Tokyo ÄR stort!


På söndagen var det planerat picknick i Yoyogi Park med tre kollegor till Ola, trevligt, trevligt. Trots att parken är enormt stor, ca 1 km lång, var det en massa folk överallt. Fullt med olika aktiviteter som Tai Chi, olika musikband här och där, en grupp tjejer (vuxna) som rocka rockringar, badminton mm.
Det jag reagerade ganska mycket på vår första tid i Japan var hur väl japaner tar hand om sina hundar. De flesta hundar verkar ha en garderob jämförbara med "Bratzen" i Londons innekrets. Därför reagerar jag inte så jättemycket då jag ser två stycken hundvagnar med 5 min mellanrum i parken. Kissa gör de säkert på toaletten. Att vagnarna faktiskt är till för hundarna vet jag säkert eftersom jag har sett dem i hundtillbehörsaffärerna.
 

Men mest att se var straxt utanför parken, i Harajuku. Där samlas utsmyckade, uppklädda och sminkade så kallade Harajuku girls.

image643

image644

image645

Det sägs (läs Ola har sagt) att det är här modet föds, en typ av gatumode. Vet inte riktigt om just stilen som Harajukutjejerna har kommer att spridas eftersom den inte är allt för praktiskt att använda, framför allt handlar den om att fånga uppmärksamhet. Hur fångar man då uppmärksamhet, jo genom att kombinera det osannolika med det ännu mer osannolika och det sockersöta får gärna gå hand i hand med lårhöga läderstövlar.


image646
Harajuku station en vanlig söndag

image649

Efter en rundvandring ihop med flera miljoner andra åkte vi till Shibuya, Shibuya blev snabbt vårt favoritdistrikt, i alla fall mitt, Ester och Majas.

Ps, jag känner mig så stolt när jag upptäcker att barnen blir mer och mer självständiga och företagsamma. När Majas fina rosa sandaler blev leriga så visade hon sin företagsamhet genom att torka av dem ......... med klänningen. Klänningen är det ju inte så noga med, den är ju inte rosa nånstans, så det så, Ds.
image650


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0