Mer ceremonier

image258Idag fick jag vara med om en teaceremoni. Machi, som jag skrivit om tidigare (konstnärinnan) är utbildad teaceremonist (eller vad det nu kan heta). Jag borde ha haft kimono på mig, jag får se till att ha det om det blir en nästa gång, för det är vääääldigt mycket japansk kultur och tradition det här med teaceremonier.
Lite kortfattat går det till så att man sätter sig med knäna / smalbenen mot den tunna sittkudden och med ryggen rak av stolthet. Därefter inväntar man att sensei (teamästarinnan) ska komma in, sätta sig och starta teaceremonin. En tallrik med sötsaker ställdes fram och det skulle ätas före man dricker det beska teat. När man får sin teakopp (mer som en skål) ska man hålla den med vänster handflata undertill och högerhand på sidan. På så sätt kan man rotera koppen så att mönstret eller målningen på ena sidan pekar rakt framåt bort från en själv. Sen ska man dricka och vid sista klunken, som helst ska vara den tredje, ska man avge ett litet slurpande ljud ("ssssuu") som tack och för att visa att det smakade gott. Därefter ska man med fingret två gånger torka av kanten där man druckit och tacka temästaren. Efter eventuell påtår och alla är nöjda så kan det ha gått 40 - 50 minuter eller så och benen värker rejält. Teamästaren lämnar rummet och ceremonin är över. ......nu återstår bara att försöka ställa sig.

Det var jag och Ju-ae (mamma från Korea) som fick njuta av detta. Vi var i Machis föräldrars hus, Machis mamma var också med. Huset och trädgården var helt fantastiskt läckert och ligger lite i utkanten av Kyoto, vi tog en promenad bland risfälten efter ceremonin (vilket var välbehövligt för att få liv i benen igen).




.......................................................

Vi kom tidigt till skolan så vi kunde vara med under fredagssamlingen. I dag fick alla barn i Pre-school pris för att de var "risk-takers" då de genomförde showen, the dragon hunt. Ester blev också glad för att Maja fick pris, bildbevis nedan, (fotades på väg tillbaka till klassrummen efter samlingen).

image267

image268

Kommentarer
Postat av: Carina j

Hej på er där borta.Har inte varit in och tittat på länge, fy på mej men tiden springer iväg. Madde har tagit studenten, Cilla haft skolavslutning. Lena.. satsa på att bli journalist du skriver o fotar som ett proffs. Så himla kul att se och läsa.Blev impad av sommar förvaringen av dunjackor.
Här är det snart midsommar, Cilla åker till Lysekil för att sen fortsätta till Frankrike med Lasse o Catrin. Peter och jag åker ut med bäten
och tjejerna ska va med kompisar.. Ha det så jättebra.. Kram Carina

2007-06-15 @ 23:06:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0