Guam

Den 18 dec. åkte vi drygt 3 tim söderut med flyg till den tropiska ön Guam. Det bor drygt 165 000 på ön. Den största industrin verkar vara turistnäringen och jag kan förstå varför. Japaner, Koreaner och Filipiner är de vanligaste besökarna, mannen i passkontrollen på väg tillbaka kommenterade att våra var de första svenska pass han sett, så med andra ord var vi exotiska i tropikerna.
Den fasta befolkningen består av Guams urinvånare "Chamorros" 37%, Filipiner 26% och de övriga består av militärer, Koreaner, Japaner och Kineser. Guam tillhör USA, så militärerna är alltså amerikaner då det finns en militärbas på ön.
Ja, det får räcka med fakta om Guam.

image446

Vi var riktiga charterturister och tillbringade i princip hela tiden inom hotellområdet. Som ursäkt har jag att det var ett hotellområde som bestod av en mängd olika pooler, vattenrutschbanor, roliga leksaker för alla åldrar i vattnet, olika sportsaktiviteter varje timme (vattenbasket, vattenhandboll, vattenvolleyboll mm), studsmattor, minigolfbanor, badmintonbanor, saltvattenspool med exotiska färgglada fiskar för snorkling samt att hotellet var placerat vid havet. Kulturen har vi i Kyoto. Det närmaste vi kom Guams kultur var Cocosnötsöppning på gammalt vis, dvs med händer och tänder och det nya sättet med storkniven. Vi flätade även huvuddekorationer av palmblad.

    
   

    

Ester provade att vindsurfa efter att ha tagit lektion om användandet av vindens kraft. Maja flöt omkring i poolerna iförd flytväst vilket alla icke simkunniga försågs med.

   

Några gånger varje dag hade de "crazy activities", på julafton skulle man bl a kasta en boll mot en stor knapp på en anordning som resulterade i att vattenballonger sprack ovanför Rudolfs (med röda mulen) huvud. Helt galet!
 


Givetvis uppmärksammades julen, julsånger skrålades ur högtalarna medan vi flöt omkring i pool eller hav. Det verkar ju dock som att det i princip bara är vi i norra Europa som tycker att julafton är mer värd att fira än juldagen.

Köket i Guam var av förklarliga skäl amerikansk, det var mycket BBQ, majonäs och hamburgare. De sista dagarna hamnade vi på de asiatiska restaurangerna, det fanns en jättebra japansk på hotellet. Jag känner mig väldigt nöjd då barnen väljer just det japanska köket då de fick välja restaurang på självaste julafton. Att påstå att det kändes som jul vore lögn, vi hade gärna varit tillsammans med släkten under julaftonen och firat en traditionsenlig jul, men jag klagar inte, vi hade det kanonbra i solen och värmen och det är svårt att få allt.

   

Vårt rum låg på 27:e våningen, ganska högt med andra ord. Hissen bromsade in vid vån 25 för att stanna på den 27:e.  När vi vaknade på juldagen hade tomten hängt en julsocka på dörren med lite godsaker i. På tal om tomten har Maja frågat en mängd gånger om det finns en skortsten på hotellet och även på en massa andra byggnader av betydelse för Maja, helt uppenbarligen har hon informerats om att det är genom den tomten gör entré.

image452

Kommentarer
Postat av: Sara, Magnus, Ellen och Wilma

Låter som ni har haft det väldigt bra i solen. Här skiner solen med sin frånvaro...

2008-01-01 @ 20:07:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0